Skrivbord

Det blev en mycket lyckad utflykt. Vi lyckades gå igenom övervåningen, fika, shoppa småsaker, plocka på lagret, betala och packa bilen på mindre än 2,5 timme. Och vi fick med oss allt på listan plus lite till. Hittade tårtverktyg. Perfekt nu när jag ska baka tårta inför lördag.

Så nu ikväll har jag och S byggt ihop skrivbordet. Det var faktiskt riktigt roligt att göra det tillsammans. Kvalitetstid. Bra blev det också. Det kommer passa perfekt här inne i sovrummet. Det är långt och smalt och högglans vitt så det är mer en möbel än ett skrivbord. Det gillar jag som verkligen inte ville ha ett skrivbord här inne.

Nu sova. Imorgon ska vi simma. Äntligen!


Godmorgon världen!

Vi är vakna tidigt idag också. Freja vaknade strax efter 7. Det verkar vara den nya rutinen. Jag skulle säkert kunna ge henne en flaska och lägga om henne. Men det tar nästan 45 minuter och då sover vi till 9 minst. Det är lite sent. Hela dagen blir sen då. Bättre att gå upp. Vi ligger dessutom kvar i sängen fortfarande. Svårt att klaga då. ;)

I eftermiddag ska jag och Malin till Ikea och köpa det vi inte fick med oss hem i lördags. Så S kommer hem från jobbet vid 3 så tar jag tåget till Vbg och möter upp Malin. Jag hoppas jag kan komma med 15.19 tåget för isf hinner jag springa in på hm en snabba. Vill kolla efter en klänning jag vill ha till lördag. Plus att jag är nyfiken på ett par saker till Freja. Har ett presentkort att utnyttja dessutom. Perfekt!

Nä nu ska vi gå upp och äta frukost. Det kurrar i både stor och liten mage.


Mysdag

Nu ligger jag helt utslagen i soffan och tittar på top gear med Samuel och Klaesson. Jag har varit småslö hela dagen. Haft ont i huvudet och mått illa om vartannat. Men vi har haft en supermysig dag.

I förmiddags kom Malin och Lowa hit och fikade med oss. Jag fick se ringen och flickorna fick känna lite på varandra. Hon och Rasmus gifte sig i söndags när de döpte Lowa utan att någon visste om det.
Freja tyckte det var väldigt spännande att känna på Lowa. Hon är ju 5 månader yngre så hon låg bredvid Freja i soffan och pratade med henne. Frejs tittade mest på henne väldigt storögt och klämde lite på henne med sitt omtyckta pincettgrepp. Väldigt sött var det.

Jag hade en väldigt trevlig pratstund med Lina nu på eftermiddagen och med hennes expert-råd har jag bestämt vad jag ska göra för tårta på lördag. Den kommer bli fantastisk. :)

Nu ska jag tvinga mig själv ur soffan och gå och hänga tvätt, diska nappflaskor och göra mig en kvällsmacka.


Ett litet risgryn!

Det kom helt oväntat. Jag som har laddat inför gnäll och skrik.

Men idag tyckte jag att Freja dreglade ovanligt mycket så jag kände lite i munnen. Och vad hittade jag där om inte ett litet risgryn. Höger framtand i överkäken hade tittat fram. Brukar de inte komma i underkäken först? Men Freja verkar ju inte göra något "by the book" så det är väl precis som det ska. :)


Perfekt lördag

Vi har haft en supermysig dag. Allt har flutit på nära på perfekt och Freja har skött sig exemplarisk, som vanligt. Vi är bortskämda med det.

Lill-tjejen sov hela vägen upp så hon var pigg och glad hela tiden inne på Ikea. Satt i kundvagnen och skrattade och busade om vartannat. Hon är så himla lätt att ha med sig nu. Det slutade iaf med att vi blev 1700kr fattigare och hade ändå inte med oss hyllan, som vi åkte dit för, hem. Paketet var för stort för bilen. Lyckat? Sådär. Men det gjorde inte så mycket för vi hittade ett skrivbord vi vill ha och det fick inte heller plats. Så antingen beställer vi hem det eller så får det helt enkelt bli en utflykt till snart. Jag och Malin pratade om att åka upp. Mysigt med tjejutflykt. :)

Freja höll sig vaken hela vägen hem. Det trodde jag aldrig. Jag fick kämpa för att hålla henne vaken de sista 10 minuterna men det var extremt överkomligt. Hon trivdes mycket bättre i sin nya stol än i babyskyddet. Nu sitter hon ju upp helt och är med på ett helt annat sätt mycket friare. Så det var ett mycket bra köp. Sov gott i den gjorde hon också.

Nu ikväll har vi tittat på Melodifestivalen. Freja rockade loss i soffan som vanligt. :) När pluttan hade somnat passade föräldrarna på att mysa i soffan framför en film. Kvalitetstid på hög nivå.

Men NU ska jag sova. Jag är helt slut. Det blev bara 5 timmar sömn inatt och det har varit fullt upp hela dagen så nu ropar sängen. Det är en dag imorgon också. :)


Direkt på gröten

Idag är vi uppe tidigare än vanligt. Men jag har nog inte rätt att klaga på att gå upp 7.30. Inte som småbarnsmamma. Men i den här familjen är det tidigt. Det är väldigt sällan vi går upp ur sängen före 8. Men idag bestämde sig Freja för att vakna 7,10 och om det hade varit för en vecka sen så hade jag gett henne en flaska och försökt få henne att somna om. Men inte nu längre... Hon är stor flicka nu.

4 nätter i rad så har hon hoppat över kl 7-flaskan och sovit till 8-9 tiden och gått direkt på gröten istället. Alltså behöver hon inte den där flaskan på morgonen. Så jag tror nog att det är slut med det nu. När hon vaknar går vi upp helt enkelt. Det är dags att få lite bättre rutin på vardagen nu tycker jag. Man behöver ju inte sova till 9, trots att det är så himla skönt. :) Freja somnar ju trots allt inte förän vid 21 på kvällarna och ibland senare. Och någon gång hade jag ju velat få in att hon somnar lite tidigare. Men då måste vi gå upp tidigare också. Så enkelt är det. Dags att bli en trött småbarnsmamma helt enkelt. ;)

Idag ska vi till Ikea med svärmor/farmor. Vi ska ha en hylla till Frejas rum och lite annat plock. Det ska bli himla mysigt faktiskt.. Freja ska inviga sin nya bilstol. Det blev en Britax multitech II. Den verkar toppen. Och snygg är den också. Vi köpte en svart/lila. Mycket tjusig.

Nä nu blir det soffmys och ett avsnitt Private Practice i väntan på att Pappa ska vakna.


Krypträning

Det här med krypträning är rent ut sagt hopplöst!
Freja är inte det minsta intresserad av att förflytta sig alls. Inte på något sätt.
Jag har varit jätte dålig på att ha henne på mage ända sen hon föddes. Hon har vägrat. Blivit totalt vansinnig, lagt ner huvudet och bara skrikit. Nu har hon iaf lärt sig att stödja kroppen på armarna istället för att ligga som ett flygplan och lägga all vikt på magen. Förut så kräktes hon så fort hon låg på mage. Men det är inte så konstigt när all vikt hamnar där.

Men nu har jag börjat ha henne på mage flera gånger per dag. Och jag försöker lägga leksakerna en bit bort så hon måste sträcka på sig. Men hon ger upp så himla fort.

I morse låg hon faktiskt nöjd och lekte med sin snigel på golvet i hela 3 minuter. Det är mycket för att vara Freja. Men sen tog tålamodet slut och hon blev sur. Så hon fick ligga och gnälla i max 2 minuter sen tar mitt tålamod slut. Haha! Sådan mor sådan dotter.




Efter förmiddagsflaskan sprang vi iväg till Coop  och handla. Tant Malin är magsjuk och behövde lite proviant så vi ställde så klart upp. Vi behövde ändå handla middag så det var ingen enorm uppoffring direkt. Handlingen tog som vanligt längre tid än jag hade tänkt så Freja var supertrött på vägen hem. Jag gjorde vad jag kunde för att hålla henne vaken men jag hade inte en chans. Som tur är så somnade hon precis innan vi kom hem så hon somnade om på en gång i sin säng. Nu ska jag plocka undan lite här och sen ska jag fixa kvällens efterrätt. Vi får besök av svärmor/farmor så då får man anstränga sig lite extra. Kul att ha en anledning till det ibland. 

Hon tuggade på jackan så länge hon bara kunde. Men till slut kunde hon inte hålla ögonen öppna längre. Söta unge! 
 


Vårkänslor

Idag har vi +4 och strålande sol. Helt underbart! Så vi tog en förmiddagspromenad ner till Coop och köpte tulpaner. Och ett par böcker från rean. En sagobok med Nalle Puh till Frejsan och en cupcakebok till mannan. Oops!


Kycklinggryta med senap, till oss vuxna.

I måndags åt vi kycklinggryta här hemma. Tanken var att vi skulle göra kycklingcurry men vi fick oväntat middagsbesök av Mattias och han äter inte curry. Så jag fick helt enkelt improvisera. Och det lyckades väldigt bra. Jag fick stränga order av Samuel att komma ihåg hur jag gjorde för att han tyckte det var så gott. Så jag gör ett försök att skriva ner det. Inte lätt när man improviserade och slängde i lite av det ena och det andra. Men ungefär så här gjorde jag...


4 kycklingfiléer
½ paket bacon
3 eller 4 vitlöksklyftor
Matlagningsgrädde
Skånsk senap
Jonnys sötstarka senap
1 grönsaksbuljongstärning
Chilisås


- Dela filéerna och stek dom i stekpanna så de får fin färg.
- Fräs på baconet i en gryta.
- Riv i vitlöksklyftorna när baconet har fått färg.
- Lägg i kycklingen och häll på vatten och grädde och lägg i buljongtärningen.
- Häll i senap efter smak. Jag hade ca 2msk skånsk och 1msk jonnys. Ungefär.
- Sen är det bara att smaksätta med chilisåsen och låta det puttra så kycklingen blir mör.

Jag redde dessutom upp såsen med lite mjöl utblandat i mjölk.

Bokrean

Med tanke på att jag är en lätt kokboksberoende person så är det en stor bedrift att komma ut från bokrean utan en endaste liten kokbok i påsen. Det måste jag säga! Nog för att rean inte är slut än och det kommer med all säkerhet ställas både en och två nya böcker i kokbokssamlingen innan den är slut. Men ändå... Att det ligger en färdig kundkorg med två kokböcker på adlibris som bara väntar på att bekräftas behöver vi inte prata högt om. Jag har inte bestämt mig än.

Jag är extremt seg idag. Ont i huvudet och allmänt seg bara. Kan det verkligen bero på mensen fortfarande? Den är ju nästan slut. Jag kan inte skylla på sömnbrist för Freja som till 9 idag. Vi var bara uppe och bytte blöja vid 4.30. Jag trodde jag skulle bli piggare och komma igång mer när vi kom ut så pass tidigt på dagen. Men icke... Jag är helt mosig. Ska gå ut i köket och göra mig ett par knäckemackor och sen kasta mig i soffan och hoppas på att det finns någon dålig film jag kan slötitta på. Freja borde sova en timme till iaf.

over and out!


Snart är det vår!

Vilken dag vi hade igår. Ja, hela helgen har varit helt fantastisk.

Igår var det strålande sol och plusgrader hela dagen. Solen värmde riktigt i ansiktet. Det var vi så klart tvugna att utnyttja till max. Malin, som äntligen hämtat sig efter magsjukan, följde med mig och Freja ut på en promenad. Först ner till tullbron, där det blev matpaus för lill-tjejen, sen vidare till Vallarna och gunga lite. Efter det slocknade Freja i vagnen och vi gick vidare. In på Coop och köpa middagsmat och sen hem. Freja fick sova kvar i vagnen ute och jag och Malin tände grillen.Så det blev grillad korv till lunch, utomhus! Jag satt tom utan jacka en stund. Underbart. Snart är det vår på riktigt. Underbart!

Hela gänget var här hela söndagen som vanligt. Vi är en väldigt udda liten familj vi fem plus barn. :)

Nu händer det dessutom massa här hemma. Vi har många projekt igång nu. Allt ifrån småsaker som att sätta upp tavlor i hallen till stora projekt som att byta ut hela duschen. Härligt! Om det inte hade varit för att pengarna stressar mig. Men det går över.

Men det roligaste är nog ändå att vi ska göra iordning Frejas rum nu. Det är dags för henne att börja sova i eget rum nu. Skrämmande att hon är så himla stor redan.






Tisdag

Idag lyxade Freja till det med att sova ända till 8.40 utan att vakna ens en endaste liten gång. Det tyckte den här trötta mamman om! Så vi hoppar över frukostflaskan och går direkt på den riktiga frukosten istället. Som stora barn gör. :)

Jag lyckades faktiskt jobba mig igenom min lista igår.
Duktiga jag.
Eller nja... Jo... Jag hann bara med en maskin tvätt. Men den andra ligger färdig i maskinen nu och väntar på mig så jag tycker det är godkänt.
Det var faktiskt rätt skönt att ha det på en lista. Ska nog skriva en idag också.

Alla som kände mig under gymnasietiden hade nog dragit lite på smilbanden och nickat instämmande nu. Ska jag skriva en lista? Chockerande! Jag var nämligen (och är nog kanske fortfarande) listornas okrönte drottning. Jag är expert på att skriva listor. Och jag är expert på att tappa bort dom och skriva nya. ;) Så när det väl kommer till kritan så använder jag sällan mina välskrivna, genomtänkta och snyggt uppstaplade listor för jag har skrivit om dom så många gånger att jag inte behöver dom. Allt sitter i huvudet. Sån är jag. :)

Nu ska Freja få på sig lite kläder. Det kurrar nog både i stor och liten mage.


Dagens "att göra"

Just idag känns det som jag måste skriva en "att-göra-lista" för att få något gjort.
För idag är jag slö. Det känns i hela kroppen. Kroppen är slö. Jäkla mensvecka!!!

So here it comes:

- Bädda rent i sängen
- Tvätta minst två maskiner (OCH hänga OCH vika torr tvätt OCH lägga undan torr, vikt tvätt - min akilleshäl. Tvätten blir gärna hängande eller liggande.)
- Vardagsplocket
- Torka av köksluckorna
- Förbereda/laga middag plus göra barnmat

Det är faktiskt allt jag kan komma på. Jag som precis satt här och tyckte synd om mig själv för att jag har så mycket att göra idag. När jag skrev ner det kändes det genast betydligt mer överkomligt. Tur det med tanke på att klockan är 11 och vi inte har kommit längre än till frukostbordet. Så det känns väl passande att börja ute i köket då. Fram med middagen ur frysen och få undan disken nu Helena. NU!


Ge mig sommar!

Jag har aldrig längtat efter sommaren så mycket som jag gör i år.

Jag längtar efter att bada.
Efter att grilla.
Dricka kaffe ute på gräsmattan.
Gå barfota.
Äta glass i solen.

Jag vill verkligen ha sommar nu. Nu nu nu!
Ikväll har vi mallar iväg en förfrågan på en stuga vi vill hyra på Öland i sommar. En jätte mysig liten stuga mitt i Byxelkrok. Tre sovrum och en jätte altan med matgrupp, solstolar och soffgrupp. Dessutom bara 400m till stranden och gräsmatta på tomten. Kan det bli bättre? Jag hoppas det är ledigt den veckan vi vill åka!!!! Det är nog lite pga det jag längtar lite extra mycket just nu...

Nu ska jag se färdigt på Dirty Dancing. :)


Ranelid?

Really?
Ranelid i final i Melodifestivalen?
I final!
Helt otroligt!

Jag satt här i soffan och retade upp mig ordentligt. Jag trodde inte han kunde komma annat än sist! Så när han gick vidare till topp 5 blev jag chockad och när han dessutom gick direkt till final blev jag rent ut sagt förbannad! Vem bryr sig egentligen? Jag tydligen. Jag kan inte hjälpa det. Hur kunde han gå till final? Hur kunde en enda människa tycka att det var bra? AAAAAHHHH!!!!

Frejas favorit var helt klart Andreas Johnson och hennes mamma kan nog hålla med. Hon rockade loss ordentligt hör i soffan. Sötnosen!

Imorgon har jag massa planer. Hoppas kroppen orkar med. Idag har jag varit helt trasig idag.


Sen middag

Det blir sen middag hos den här familjen idag. Vi är helt ur fas. Rutinen följs inte ett dugg. Så blir det när inte jag är med i leken.

Freja sover nu.
På tok för sent.
Och jag har precis ställt in en ytterfile i ugnen.
Också alldeles för sent.

Men är det lördag så är det. Freja får helt enkelt vara uppe och se hela melodifestivalen med mig och Malin ikväll. Som tur är så vaknade hon faktiskt precis så det blev bara en halvtimmes nap i vagnen.

Mensvärken sitter kvar. Men det blir nog lite bättre kär jag får luta mig tillbaka i soffan med ett glas pepsi Max. Eller kanske ett glas rödvin. Vem vet! Det kanske är botemedlet mot mensvärk. ;)


Mensvärken från helvetet

Jag genomlider just nu mensvärken från helvetet!!! Förvärkarna jag hade på onsdagskvällen innan förlossningen var fan lindrigare. Usch och fy! Så jag ligger som en liten boll i ena hörnet av soffan och tycker synd om mig själv. Tack och lov är det lördag och nu är Samuel hemma så jag kan ligga här och jämra mig ifred.

Så idag kommer jag inte göra mer än jag måste!


Fisk med rotfrukter och ärtor

Ny barnmat igen och som vanligt åt Freja med god aptit. Jag börjar tro att det inte är min matlagning som gör att hon äter så bra utan snarare att hon är som sin mamma och äter allt som kommer i hennes väg.

Det här blev 6 portioner.


drygt 200g torskfilé

1 palsternacka, 50g
2 små morötter, 100g
2 stora jordärtskockor, 175g
1 stor potatis, 175g

50g ärtor

Svartpeppar
Dill
Persilja

Jag kokade fisken i en kastrull och rotfrukterna i en annan, precis som vanligt.
När allt var färdigkokt mixade jag ihop allt med kokspad från rotfrukterna.
Ärtorna körde jag snabbt i mikron i en skål med vatten. När puréen var färdig hällde jag i ärtorna och körde några gånger med mixerstaven så de bara mixades lite grovt.

Sen smaksatte jag med peppar och örter.

Färdigt!


Äta puré med händerna

När jag för en gång skull känner att jag har något att skriva om så känner jag helt enkelt inte för att skriva. Typiskt? Hmm.. JA!

Så det blir en kort sammanfattning. Vi har ätit en väldigt god middag på Laxen och Freja har umgåtts med sin farmor så länge. Vi var inte hemifrån i mer än 2,5 timme och jag saknade henne galet mycket. Sprang nästan hem... Menyer ska detta gå när jag ska vara borta heeela dagen på min födelsedag? Det återstår att se. Jag kommer sakna henne massor, men set är bra för oss båda att vara ifrån varandra lite. Antar jag...

Nu ska jag sova. Är helt slut. Samuel är hos Klaesson och dricker öl så vem vet när han kommer hem. Men först ska jag lägga ihop lite bilder från idag när Freja fick äta det sista av sin lunch själv. Det var väldigt roligt och det gick förvånandsvärt bra. Jag trodde skålen skulle åka ner i golvet direkt. Men nej då... Hon fick i sig en hel del innan resten landade på mammas nyskurade köksgolv. ;) Och det kan inte vara helt lätt att äta puré med händerna. Imorgon ska jag koka morötter till henne så hon får prova att äta riktiga bitar själv. Stora damen!

Godnatt!


Mår bättre

Nu har vi nog tagit oss igenom den värsta biten av förkylningen. Som tur är blev det bara en hysterisk natt. Hon sover fortfarande oroligt både dagtid och nattetid pga hostan och täppt näsa men nu blir hon inte så himla ledsen. Men vi missar simlektionen idag igen. Det är tredje torsdagen vi missar på rad nu. Väldigt tråkigt, men vad gör man. Hoppas hon mår bättre imorgon så vi kan gå på rytmiken iaf.

Imorgon kommer Frejas farmor hit och umgås med lilla fröken medan mamman och pappan går ut och äter. Om Freja är tillräckligt frisk så klart. Vi firade inte alla hjärtans dag i tisdags. Eller vi har väl egentligen aldrig firat. Men i år tänkte vi i alla fall utnyttja tillfället och lyxa till det med ett restaurangbesök. Vi tar givetvis med oss Malin och Mattias. Vi ska till Källaren Laxen och jag läääängtar. Har redan kollat in menyn och vet precis vad jag ska äta. Man uppskattar de små grejerna ännu mer nu när man är mammaledig.

Jag har galet många bollar i luften just nu. Alla är på planeringsnivå fortfarande. Men det kladdas för fullt i mitt lilla anteckningsblock och hjärnan går på högvarv. Födelsedagsfika, tjejfesten, cupcakesbakning, planteringar inför sommaren osv osv. Just idag är det sommarplaner. Jag vill ha massa ätbart planterat här hemma till sommaren. Smultron, tomater, örter. Så det börjar bli dags att beställa hem fröer och börja förså det som behöver försås.

Jag längtar efter sommaren!!

Ingen liten bebis

Alla föräldrar säger det så det låter som en rejäl klyscha. Men Freja växer skrämmande fort. Jag var precis inne och tittade till henne, hon ligger mitt i våran säng och sover middag, och hon är så stor. Det högg till i hjärtat när jag fick syn på henne. Hon är ingen liten bebis längre. Hon försvinner inte i våran stora säng. Älskade unge. Mitt hjärta svämmar över!

Så... Jag var bara tvungen att få ur mig det. Det är så starka känslor.


Vilken natt!

Freja är superförkyld. Hon snörvlar och hostar konstant. Hon får knappt luft stackarn. Hon har hostat ett par gånger de senaste nätterna men vi märkte redan innan läggdags att sen här natten skulle bli värre. Mycket riktigt. Vid 12 fick hon panik. Riktig panik. Man hörde hur varje hostning riktigt rev i halsen och hon var så ledsen. Inget hjälpte. Så jag tände lampan och gjorde allt för att lugna henne. Hon var helt okontaktbar. Nästan en timme senare efter babblarna, vatten, iskall fruktpure, hostmedicinen och nässugande somnade hon äntligen om mot sin pappas bröst. Det är så hjärtskärande att se henne så ledsen.

Så jag skickade ut S i soffan så han får någon sömn innan jobbet. Sen låg jag nära Freja och lyssnade på hennes rossliga andetag. Jag har väldigt svårt att sova när hon är sjuk. Vill gärna hålla koll.

Jag fick iaf drygt en timmes sömn innan det var dags igen. 2.30 vaknade jag av små hostningar bredvid mig. Nu verkar dom tack och liv inte riva så mycket längre. Så efter en brottningsmatch med nässug och saltlösningsdroppar verkar hon sova gott igen. Så det ska jag också göra.

Ska bara lyckas somna om först...


Chili och limefisk

Jag har verkligen inga planer på att göra det här till en matblogg på något sätt. Det innebär alldeles för mycket press. Men... Just idag kommer det ett recept. Eller det är inte ens ett recept utan snarare en minnesanteckning. För igår fick jag verkligen till det när jag slängde ihop middagen och därför vill jag skriva ner det. För annars glömmer jag bort det.

Chili och limefisk i ugn

750g färsk torskfile
Purjolök
Färsk basilika, en halv kruka

2 dl crème fraîche
2,5 dl matgrädde
Saft och skal från 1 lime
Chilisås
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar

Lägg fisk, purjo och basilika i en form.
Blanda ihop såsen och häll över.
Koka ihop i ugnen.

Vansinnigt smaskigt!


Bloggdesign

Sådär. Nu har jag varit inne och pillat lite på bloggdesignen. Tur att man läste webdesign på gymnasiet och tack och lov för mitt "flugpapper-minne", för jag är inte helt vilse bland alla koder. Så genom att plocka lite från olika stilmallar och ändra lite här och lite där så fick jag ändå till det till slut. Jag är inte helt nöjd än men mer hann jag inte med idag. Jag vet inte varför jag bryr mig om att fixa alls egentligen med tanke på att typ två personer har adressen. Men nu är bloggen finare för dom i alla fall. :)

Freja sover. Det var nära på hopplöst att få henne att somna. Hon var hysterisk. Men hon är nog på väg att bli sjuk för hon hostar mer och mer varje dag. Stackaren. Nu har jag iaf parkerat i soffan, som vanligt, med en kopp kaffe och ska se senaste avsnittet av alcatraz. Med gott samvete dessutom. För jag har plockat undan, tagit hand om tvättkaoset i badrummet och städat undan frukosten. Så jag kanske till och med lyxar till det med en lakritspipa. :)


Sömnlös

Det är alldeles för vanligt att jag ligger sömnlös på kvällarna. Jag hatar verkligen att inte kunna sova. Vi gick och la oss strax före 23 och ändå ligger jag fortfarande vaken. Känner mig inte trött heller... Hopplöst! För jag behöver verkligen sömnen. Jag märker så himla stor skillnad på mitt tålamod dom gångerna F vaknar på nätterna beroende på när jag lyckats somna. Kommer jag till ro innan 23 blir jag varken irriterad eller frustrerad. Jag tar bara tag i det som krävs av mig och kryper sen glatt tillbaka under täcket. När jag inte har sovit tillräckligt däremot... Då rasar hela min värld om hon vaknar. Allt känns så fasansfullt jobbigt och jag har verkligen taggarna utåt. Skulle dessutom Samuel, Gud hjälpe honom, råka sucka, vända sig om lite hastigt eller ännu värre säga något kan jag bita till ordentligt. Till och med om han försöker hjälpa till. Jag blir så arg. Helt i onödan. Så jag försöker hålla mun. Som tur är så är ju Freja så otroligt söt så jag kan behärska mig mot henne. Men jag vet inte hur många gånger jag har bitit ihop käkarna, stängt ögonen och räknat till tio. Jag är inte mer än människa. Jag behöver min sömn.

Nu ska jag iaf göra ett försök. Ska krypa nära Samuel. Det är det som funkar bäst. Han gör mig lugn.


8 månader

Freja 8 månader

Vikt: 8800g
Längd: 74,2cm

Freja kan: stå själv en liten liten stund om man hjälper henne hitta balansen. Hon tycker det är väldigt roligt. Hon är väldigt duktig på att ta upp saker, även väldigt små saker, med pincettgreppet. Idag åt hon t.ex. ärtor helt själv. Plockade upp dom och stoppade dom i munnen. Hon lyckades tom byta hand någon gång. Och det allra viktigaste. Hon har sagt Mamma flera gånger. Helt rent. Jag tror ju så klart inte hon vet vad hon säger men det är ändå så himla mysigt och det känns som ett stort framsteg faktiskt.

Freja kan inte: förflytta sig. Det är ingen skillnad där. Men det går framåt. Hon börjar iaf få upp intresset. Hon försöker mer och mer så det släpper säkert snart.

Freja äter: ungefär som förut. Hon har nästan exakt samma rutin. Det enda som har ändrats är att hon äter "riktig" mat nu och inte bara rena puréer på olika livsmedel. Hon älskar det och äter med stor aptit. Och jag tycker dessutom att det är väldigt roligt att laga mat till henne just nu.

Freja sover: fortfarande bra. Hon sover hela nätter nu för tiden. Det är väldigt ovanligt att det händer något dramatiskt innan kl. 6. Vissa nätter kan hon vakna till men somnar om så fort man gungar på sängen eller klappar henne på rumpan. Så jag kan inte klaga.
På dagen sover hon nästan alltid två gånger. En gång vid lunch, hon somnar runt 12, och en gång vid 5-tiden. Men det händer ibland att hon sover första gången så väldigt sent att det är svårt att få in en nap till så någon gång har vi faktiskt hoppat över vilan på eftermiddagen. Och dom gångerna har det funkat bra.

Freja tycker om: väldigt mycket. Hon gillar sina leksaker och har väl egentligen ingen direkt favorit just nu utan leker med allt. Helst samtidigt. Hon gillar att sitta i soffan och lixom kasta sig bak mot ryggstödet i en faslig fart så hon studsar. Hon ser för himla härlig ut. Hon älskar att få hoppa omkring i sin gåstol dom korta stunderna hennes tråkiga mamma låter henne vara i den. Hon går inte omkring i den utan hon bokstavligen hoppar. Hon skrattar riktigt gott när Samuel kittlar henne med skäggen eller lixom gnuggar håret mot hennes mage och hon gillar snabba rörelser. När man hoppar fram och skrämmer henne. Då skrattar hon hysteriskt vissa gånger. Och något som alltid får henne att le är att sitta på axlarna. Hon tar tag i håret och ler med hela ansiktet.

Freja tycker inte om: att bli torkad runt munnen. Och hon tycker inte om att ta på sig mössa. Och det är fortfarande måttligt populärt att behöva ligga på mage. Annars kan jag faktiskt inte komma på något hon inte gillar. Hon är en så himla glad och nöjd tjej nu för tiden.


Det var en liten sammanfattning om Freja som 8-månaders bebis. Vi får väl se om det har hänt något banbrytande inför nästa sammanfattning.

Just nu

Vi är precis hemkomna från Bvc. Freja skulle kontrolleras nu när hon är 8 månader. Hon visade stolt upp att numera kan säga "mamma". Eller var det kanske mamman som var stolt?

Men trots tappra försök så kunde hon inte hålla sig vaken i vagnen på vägen hem. Så det var en väldigt trött liten tjej jag la ner i sin säng när vi kom hem. Hon somnade på 1 sekund, max. Nu ska hennes mamma plocka undan disken, koka kaffe och göra en macka. Sen ska jag kasta mig i soffan framför senaste avsnittet av "once upon a time". Härliga vardag.


Rutfruktsgryta med köttfärs

Nu har jag kommit igång ordentligt med barnmaten. Så igår gjorde jag ny mat till Freja igen. Den här gången blev det gryta med massa rotfrukter och köttfärs. Inte lika uppskattat som lax och kyckling men det gick ner.

200g nötfärs
1 msk ekologisk tomatpuré

2 potatisar, ca 300g
2 morötter, ca 175g
1 palsternacka, ca 100g
125g kålrot
50g purjo, ca 10cm

Svartpeppar

Jag lagade det precis som alla andra grytor jag gjort till Freja. Proteiner i en kastrull och grönsakerna i en annan. När köttfärsen var klar fördelade jag den bara med en gaffel och tillsatte tomatpurén. Det enda man kan tänka på är att tillsätta tomatpurén medan köttfärsen fortfarande är varm så man "väcker" den. Annars smakar den inte så mycket.

Lätt som en plätt. :)





Inspirerad

Jag blir alltid så sugen på massa ny inredning när jag städar. Jag blir väl helt enkelt inspirerad när lägenheten är sådär fin antar jag. Nu är det nära på perfekt här hemma. Allt är städat. Jag har t.o.m. dammat av tavlorna på väggarna. Då har man städat vill jag lova.

Just idag är det prylar till vardagrummet som hamnade på min shoppinglista. Första suget var nya kuddar till soffan. Ljusa, våriga och glada kuddar. Hur härligt hade inte det varit? Jag pausade genast i städningen, öppnade datorn och knappade in på flera sidor som jag vet har massa kuddofdral till bra priser. Då kommer beslutsångesten så det blev så klart inga kuddfodral beställda. Ingen är förvånad. Nästa sug var en bordslampa till sideboarden. Gärna en med stativfot. En såndär på treben. Men de är så förbaskad dyra. Över tusenlappen. För en bordslampa! Nehe du tack! Det kommer inte hända. Jag hittade däremot en för bara 299kr, men då var den betydligt enklare. Men det räcker nog. Får se om det blir något shoppat. Det är ju egentligen Frejas rum som går först nu.

Imorgon är det i alla fall dags för årets första grillkväll. Det var på tiden. Det blir massa gott. Men vad får vi nog spara tills imorgon. Jag lär ändra menyn både en, två och tre gånger innan vi sätter oss ner och äter.

Nu ska jag kika vidare på gaygalan och snart blir det nog sängen. Det är trots allt en dag imorgon också.

Effektiv

Finns det något som gör att det ser så ostädat ut som damm? Jag hatar damm! Och något jag nästan hatar lika mycket är att damma. Är de det som kallas ond cirkel eller? Hmm.. JA!

Jag har iaf varit väldigt effektiv så nu blir det kaffepaus i soffan framför ett avsnitt private practice. Jag har dessutom plockat fram lite foton och ramar dom jag tänkt ta tag i flera veckor, kanske tom månader. Man behöver ju inte sluta vara effektiv bara för att man tar en paus. :)


Projekt storstädning

Det är vad vi ska syssla med den här fredagen. Efter ett onödigt och otrevligt bråk om hushållsarbete igår så känner mig mer motiverad än någonsin. Så nu ska lägenheten få sig en ordentlig omgång. Freja är dessutom på strålande humör så det gäller att passa på. :)

Så så fort vi smält våran sena frukost lite så ska jag sätta Freja på lekmattan och ta tag i projekt 1: hallen. Sen är det bara att arbeta sig igenom lägenheten.

Men först... Byta bajsblöja. En vanlig dag som småbarnsmamma. :)


Laxgryta

Nu har jag lagat mat till Freja igen. Den här gången blev det en laxgryta. Superenelt och väldigt uppskattat av lilla fröken. Den här gången använde jag dessutom köksvågen och antecknade under tiden så jag har faktiskt ett riktigt recept. :)

1 laxfile, 125g
3 potatisar, ca 350g
2 morötter, ca 150g
50g purjolök, ca 10cm
1 tomat
Dill
Svartpeppar

Jag kokade laxen i en liten kastrull tills den var genomkokt. Det går fort.  
I en annan kastrull kokade jag potatis, morötter och purjolök i små bitar.
Under tiden skållade jag tomaten i samma kastrull som laxen kokade, för att slippa stora skalbitar i den färdiga purén. När tomaten är skalad är det bara att ta bort kärnorna och dela den i mindre bitar.
Låt tomaten koka med rotfrukterna de sista 5 minuterna.

När allt är färdigt är det bara att mixa tillsammans med dill och svartpeppar och spä med kokspad till rätt konsistens. Det behövs inte mycket spad alls eftersom fisk ofta är lite blötare än tex kyckling.


Cupcakes igen

Här har det bakats. Chokladcupcakes med hallon i och vit chokladfrosting. Mycket uppskattat av gästerna.


Mysmorgon

Idag har vi gjort något busigt. Vi har ätit frukost i soffan. Pappan i familjen hade blivit tokig. Men när katten är borta... :) Vi kände oss lite extra mysiga idag, eller jag iaf, och då passar frukost i soffan under en filt perfekt.

Freja sover hela nätterna på riktigt nu. Det är väldigt ovanligt att hon vaknar innan 6. Oftast vaknar hon efter att Samuel åkt till jobbet, alltså närmare 7. Då byter vi blöja och gör en flaska sen somnar vi om tillsammans i våran säng. Mys! Idag var inget undantag. Flaska kl 7 och sen somna om. Jag vaknade strax innan 9 och då höll F precis på att vakna så jag stängde ögonen igen och vaknade igen efter halv 10. Halv 10!!! Det är galet. Jag sov nog för mycket för jag var extremt slö när vi häl kom upp ur sängen. Därav det mysiga humöret och frukosten i soffan.

Nu ska vi snart sätta fart. Vi har en del på listan idag. Vi får ju besök i em. Lena, Malin och Jonas kommer hit och fikar. :) Så innan dess ska jag laga mat till Freja, fixa fika och städa av lägenheten. Men jag känner mig inte ett dugg stressad faktiskt. :)

Hon är så underbart söt min Freja. Mitt hjärta smälter varje gång jag tittar på henne!


Det här kallar jag lunch!

Lax med chiliglaze, smöriga haricot vert och, min favorit, krämig risotto. M-hm!


Omotiverad period

Jag är en person som trivs väldigt bra hemma. Jag är inte osocial eller på något sett en ensamvarg. Tvärtom! Jag älskar att ha fullt med människor runt mig. Massa liv och rörelse. Då trivs jag. Jag står mer än gärna i köket en hel dag och lagar mat och bakar för glatta livet för att min familj och mina vänner ska vara mätta och nöjda. Det får gärna hända Saker från morgon till kväll.

Men när det kommer till att gå ner i hallen, ta på sig ytterkläder och gå någon annanstans. Då tar det emot. Det här beror inte heller på art jag är osocial eller folkrädd på något sätt. Jag träffar väldigt gärna nya människor och trivs som fisken i vattnet på de flesta ställen och i de flesta grupper. Det gäller bara att ta sig i kragen och gå ut. Att komma iväg.

Just nu är jag inne i en extremt omotiverad period när det gäller just det här. Att komma utanför lägenheten. Ingenting lockar. I vanliga fall så lockar själva målet tillräckligt för att jag ska få tummen ur. I vanliga fall vill jag egentligen gå på babycafet, babysimet eller vad det nu kan vara. Då gäller det bara att vägra ge efter för viljan att stanna hemma som ofta infinner sig strax innan vi ska gå. Men nu är det värre än så. Allt känns bara jobbigt och tråkig. Och det borde ju inte vara ett problem. Det är väl bara att stanna hemma. ja, det kan man tycka. Men nä!

Jag känner en otrolig press från omvärlden att men hela tiden ska hitta på saker. Speciellt som mammaledig. Man ska gå på olika aktiviteter, vara med i grupper, gå barnvagnspromenader osv osv. Bara vara hemma och umgås med sin dotter då? Är inte det det en aktivitet? Duger inte det? Visst. Det är många timmar på ett dygn. Men om jag inte vill då? Är jag en sämre mamma för att vi vissa dagar inte går utanför lägenhetsdörren? Nej! Men varför känns det så då?

Jag var verkligen tvungen att gå ur mig det här innan jag gick och la mig. Annars hade jag garanterat legat och funderat och inte kunnat sova. Men nu är det ute ur systemet och jag kanske får somna när jag kryper ner bredvid Samuel. Jag har tom blivit livad att få krypa alldeles nära och somna på hans bröst. Bästa stället på jorden!

Godnatt!


Kaffefrosting

Lätt som en plätt och hur gott som helst!

50g rumsvarmt smör
50-100g crème cheese
3 msk stark kaffe (då smakar verkligen slutresultatet kaffe!)
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4-5dl florsocker

Det är bara att blanda allt med elvisp och anpassa mängden florsocker så man får den konsistensen man vill ha. Igår använde jag 4,5dl.


Söndagen

Den här söndagen har verkligen sprungit iväg. Malin har varit här hela dagen och grabbarna har kommit och gått som vanligt. I eftermiddag/kväll har vi iaf varit samlade. Bara Klaessons små vildar som saknades.

Klockan är alldeles för mycket för att jag ska orka skriva ner vad vi gjort men i korta drag har söndagen sett ut så här: frukost, ett avsnitt once upon a time, bakning av tekakor, citronmuffins och chokladcupcakes, fika, fotboll, söndagsmiddag, Bingolotto inkl 100kr vinst, mer fika, så ska det låta och MASSA skratt. Perfekt söndag helt enkelt.

Bjuder på en bild på mina chokladcupcakes med kaffefrosting som vi åt ikväll. Mycket smarriga. Kanske lägger ut receptet imorgon om jag orkar och kommer ihåg.

Nu sova!


Cupcakes

Nu är jag tillbaka på hemmaplan. Sitter på sängkanten och ska alldeles strax krypa ner under täcket. Det är alltid roligt att komma hem till mamma och pappa och det är alltid lika skönt att åka hem. Borta bra helt enkelt. :P trots att det brukar vara allt annat än lugnt här hemma så är det bra mycket lugnare än på Casa Lodins. Helt galet. Jag vet inte hur många gånger jag sänkte volymen på tvn, haha! Dom får väl skylla på åldern. ;)

Idag har vi iaf firat Viktor. Mormor, morfar, Arne och barnen kom på fika. Det bjöds på smörgåstårta, white lady tårta och cupcakes som jag och V bakade på förmiddagen. Jag smakade aldrig men de fick godkänt av de dom orkade klämma i sig en. Dom var stoooora. Strawberry and vanilla cupcakes blev det. Helt enkelt vanliga cupcakes fyllda med vaniljkräm och toppade med jordgubbsgrädde. Receptet hittade jag på samma blogg son de jag gjorde häromdagen. De blev inte supersnygga men hundra gånger snyggare än de senaste. Framsteg.

Medan vi bakade satt Freja i diskhon och plaskade. Det var mycket uppskattat. Hon var så himla söt. Hon växer så fort. Jag hinner verkligen inte med. Älskade barn.

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/529355/images/2012/pic_187826614.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/529355/images/2012/pic_187826614.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/529355/images/2012/pic_187826746.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/529355/images/2012/pic_187826786.jpg" class="image">


Bara gäst

Nu har jag krupit ner under täcket i min brors rum. Känns så konstigt att sova i den här lägenheten. Inte dåligt på något sätt, bara konstigt. Det känns som jag aldrig har bott här. Jag är bara gäst.

Ikväll har jag och mina bröder ätit plankstek. Min bror, den blivande kocken stod för matlagningen. Mycket gott var de. Och när F sov och mamma kommit hem spelade vi en omgång "ticket to ride" men med nya lag-regler. Väldigt kul. Trots att jag och V förlorade. De måste ha fuskat. ;)

Vi har fyndat idag också. Vi hittade en skaljacka inne på polarn o pyret. På rean!!!! Halva priset, alltså bara 350kr. Vilket kap. Strl 74 är det också så jag hoppas den passar ett tag.

Nä. Nu är jag trött. Godnatt!




Bara för att missa tåget

Vilken morgon!!!

Allt gick supersmidigt hemma och vi var ute i god tid. Men precis när ja klämt ner halva Freja i overallen upptäckte jag att lilla fröken hade bajsat. Det var startskottet!

Upp och byta och ner med Freja i overallen igen. Ut, låsa dörren och traska iväg bara för att 20m märka att jag tappat vantarna i hallen och dom måste man ha när man går med barnvagn och det är -13 ute. Hagen halvspringa till stationen. Svettas, frysa, svettas, frysa! Bara för att missa tåget med max en minut.

Ringde Samuel halvt förtvivlad så han hämtade oss och körde oss i ilfart till Varberg för att försöka hinna med tåget ändå. Bara för att missa tåget med 2 minuter! ARRGHH!

Så nu sitter vi på tåget till Göteborg och ska åka buss till Borås. F har skaffat sig kompisar på tåget iaf. Två grabbar. Den minsta av dom, typ 2-3 år, skrattar åt Freja hela tiden. Så fort hon pratar eller tittar på honom börjar han gapskratta. Så galet gulligt.

Än så länge är hon på strålande humör. Sitter i vagnen och pratar, viftar och leker med allt hon får tag på. :)


Tåget till Borås

Nu är väskan nästan färdigpackad inför våran lilla resa imorgon. Jag och Freja ska ta tåget till Borås. Vi ska fira Viktor som fyller 20 nästa vecka. Tänk att min lillebror blir 20. Helt sjukt. Jag känner mig fortfarande som 20. Det ska iaf firas på lördag med lite fika tillsammans med släkten. Alltid trevligt. Jag och Freja åker upp i förväg och umgås lite extra så kommer Samuel upp på lördag. Så det skulle tydligen vara spelkväll här imorgon. Oväntat? Njae. Tidigt ska vi åka också. 9.19 går tåget från Falkenberg. Ja, det är tidigt för oss som inte brukar gå upp ur sängen förrän närmare 9 i vanliga fall. Helt plöstligt måste vi gå upp senast 8. Vi måste gå hemifrån senast 9 och jag vill inte stressa i Freja frukosten så det gäller att komma upp i tid. Så det blir till att ställa klockan. Tänkte försöka hinna med att baka lite på lördag också. Planen är att jag ska slänga ihop några cupcakes. För precis så enkelt är det väl? Att man bara slänger ihop dom.. säkert! Kommer väl stå med mjöl i ansiktet, grädde upp till armbågarna och en ledsen bebis på armen när släkten kommer. Nää.. nu ska vi vara positiva. Det kommer bli toppen. Bara jag får själva cupcaken bakad i tid på förmiddagen ska det säkert gå finfint. Om resultatet blir lyckat delar jag med mig av bild och recept imorgon, eller kanske på söndag. ;) Idag har vi också bakat cupcakes. Var tvungen att öva lite. Med ett helt annat recept dock. Jag gjorde citron cupcakes med chokladfrosting. De blev fantastiskt goda men inte speciellt vackra. Jag gjorde frostningen i alldeles för god tid så den var på tok för hård för att spritsa så jag bara smetade på den. Men det smakade precis lika gott ändå. Och cupcaken var heeeeelt fantastisk. Jag som knappt gillar muffins i vanliga fall älskade den här. Saftig och den smakade verkligen citron. Receptet här hämtat här: http://www.heavenlycupcake.se/2010/10/citron-och-chokladcupcakes.html Nu ska jag strax krypa i säng. Ska se färdig House och låta håret torka lite till. Sen hoppas jag på att Freja bestämmer sig för att sova lääänge. Gärna tills klockan ringer.

Sover hela nätter

Idag drog Freja till med att hoppa över morgonmatningen och sov nonstop till 8. Det var precis vad jag behövde. Hon är dessutom glad när hon vaknar och ligger och pratar och leker i sin säng i nästan en halvtimme medan hennes trötta mamma vaknar till liv.

Nu skulle jag nog vilja påstå att hon sover hela nätter i allmänhet. För 9 nätter av 10 vaknar hon runt 6 och vill ha mat första gången och det går väl räknas som morgon fast jag inte vill gå upp. ;) och det bästa av allt är nog ändå att hon alltid alltid alltid vaknar glad.

Den här sköna sovstilen drog hon till med igår en. Snacka om att somna mitt i en tanke. :)


Tjejkväll

Resten av familjen sover och jag halvligger i soffan under en filt och kollar slutet på underworld. Funderar på att gå och lägga mig, men känner mig inte speciellt trött så jag lär inte kunna somna ändå. Så jag sitter väl uppe en stund till...

Hade behövt så många timmar som möjligt egentligen för imorgon är det fullt upp. Vi ska köpa present till Viktor, förhoppningsvis gå till Ica och hämta ett Ellos-paket, baka cupcakes och dessutom är det simlektion på em. Fullt upp som sagt. Jag hoppas iaf paketet från Ellos har kommit. Jag behöver bikinin som ligger där i. Annars får jag ha en för liten topp och genomskinliga trosor på simningen. Glömde ju min vanliga bikini på Klitterbadet sist och har inte hämtat den än. Mycket dumt!

Helgen ja...
Vilken känsla att få vara bara Helena igen. Det var väldigt länge sen. Visst... Jag och M har varit på Gekås utan Freja. Men det är inte riktigt samma sak. Vi åt en väldigt god middag iaf. Först lite plock i soffan med oliver, serrano, breasola (som var fantastiskt god), tapenade och bröd. Enkelt och gott.

Sen själva huvudnumret; lammytterfile med rödvinssky à la Helena, getostgratinerade rödbeter, vitlöksstekta portobella, varma körsbärstomater och ugnsstekta delikatesspotatisar. MUMS! Bättre än många rätter jag fått in på restaurang. Vi lyckades verkligen. Det var sjukt gott!

Till efterrätt hade Angela gjort en chokladtårta med browniebotten med massa goda nötter toppad med chokladmousse. Fantastisk!

Sen var kvällen precis som en tjejkväll ska vara. Massa fniss, massa skvaller, allsång till musiken, alldeles för lång förfest och aaaaaalldeles lång tid på dansgolvet i höga klackar. ;)

Och jag måste säga att det var väldigt lagom nu. Tidsmässigt alltså. Jag har inte saknar utelivet speciellt mycket och jag oroade mig inte för Freja en enda minut under kvällen. Jag njöt. Jag hade roligt. Jag var helt enkelt redo. Jag fick till och med beröm av A. Hon var impad över att jag var så lugn som jag var och inte oroade mig. "Jag känner dig Helena, du borde vara orolig." Hon är väl för söt.

Så det blir säkert fler tjejkvällar. :)

Nehe. Nu när jag har skrivit en hel roman tänker jag göra mig klar för sängen. Önska mig lycka till. :)

Bjuder på en bild på våran smaskiga "förrätt".


RSS 2.0