Lek och gos

Idag ha det inte blivit mycket gjort. Jag har varit så himla trött hela dagen så jag har lagt all energi på Freja. Vi har haft en supermysig dag med massa lek och gos. Tvn har knappt varit på och i vanliga fall står den alltid på. Hon har varit så himla mysig.

Hon har börjar lägga huvudet på min axel när hon är trött. Det har hon aldrig gjort förut. Inte utan att man har lagt dit det först, då har hon lixom legat kvar. Men nu har hon börjat göra det helt själv. Det är så gott när man känner hennes små andetag mot min hals. Det är kärlek!

Jag funderar lite smått på att gå och lägga mig. Samuel har sovit i snart en timme och jag är ju faktiskt riktigt trött. Ändå tar det emot. Det är bara för att jag har haft så svårt att somna två kvällar i rad. Finns det något värre än att ligga vaken och bara vrida och vända på sig? Jag HATAR det!!!! Speciellt när man aldrig vet när Freja tänker vakna. Det gör iaf att jag inte vill gå och lägga mig. För tänk om jag inte kan somna? Dumt, jag vet. Sitter och tittar på Ghost wisperer så jag sitter uppe tills det är slut. Sen får vi se.


Kycklinggryta

Igår gjorde jag ny mat till Freja, Kycklinggryta. Idag provsmakade lilla fröken och det gick verkligen hem.
Jag gick inte efter något speciellt recept och mätte inte speciellt exakt men ungefär det här använde jag:

1 kycklingfilé, ca 200g
4 potatisar
1,5 ganska stora shalottenlökar
1 tomat

1 morot
några svartpepparkorn
till kycklingkoket

Jag kokade kycklingfilén i en kastrull tillsammans med en liten morot och några svartpepparkorn. (Skulle haft ett lagerblad också men hittade inga här hemma i skåpen.)

I en annan kastrull kokade jag potatis och lök i mindre bitar. När potatisen nästan var mjuk la jag i en tomat som jag kärnat ur och delat i små bitar och lät koka ca 5 minuter till.

Sen mixade jag helt enkelt ihop allt till en puré. För att få bra konsistens använde jag kokspat från potatisen. Det behövdes en del eftersom det är kyckling i. Jag använde nog nästan 1 dl.

Det här blev 4 hela portioner plus 2 lite mindre. Jag insåg i efterhand att det hade varit bättre att frysa in det i lite mindre portioner för jag vill gärna lägga till någon grönsak när hon äter.

Idag åt Freja en liten portion tillsammans med 2 "fryshjärtan" med sötpotatis och det var en riktig hit.



Jag borde...

Gnällspiken sover sen drygt en timme tillbaka och jag har precis sett senaste avsnittet av Alcatraz. Det är den senaste serien på listan. Men det är en ny serie så det blir vara ett avsnitt i veckan. Tur det. Annars blir det lätt som med SoA, att jag fastnar.

Jag borde resa mig ur soffan och ta tag i dagen. Det känns som ett vanligt problem om dagarna. Att jag fastnar i soffan när jag borde göra lite nytta. Nu hör jag dessutom någon pipa inne i sovrummet. Så då är det snart dags för lunch. Så jag sparar nog dagens städprojekt, moppa köksgolvet, tills vi har ätit. Lika bra.

Idag ska Freja testa något nytt idag. jag lagade kycklinggryta till henne igår. Får se vad hon tycker om det. :)


Plågsamt!

Det är det bästa ordet för att beskriva hur det kändes att gå upp idag. Plågsamt! Freja har sovit hela natten och Samuel tog dessutom morgonen när Freja vaknade strax innan 6 så jag fick sova nästan två timmar till. Men ändå... Plågsamt! Kunde iofs inte somna inatt så klockan var ju över ett innan jag kom till ro. Är inne i en sån period nu igen. Galet jobbigt.

Morgonen har iaf inte blivit bättre. Freja lämnade en bajsfläck i min nybäddade säng och jag sölade apelsinjuice på min vita tröja.

Eller jo, lite bättre har det allt blivit. Freja sitter och smaskar i sig en leverpastejmacka och jag värmer mig med en kopp te. Hur morgontrött jag än är så blir det alltid lite bättre när man sätter sig vid frukostbordet med den underbara lilla tjejen. Det är en bra start på dagen.

Busunge!


Just nu

Vi har precis ätit lunch och sitter och smälter maten vid bordet. Jag har lagt upp benen och lutar mig tillbaka medan Frejs utnyttjar sin nya energi och leker som en galning med skeden. Det är lika roligt varje gång. :) Freja fick burkmat idag - Sötpotatis och nötkött - och jag slängde ihop en rödbetsrisotto till mig. MUMS!!!

Nu hörde jag att OC började på tvn så vi flyttar nog strax ut i vardagsrummet. Jag är riktigt seg idag så det får bli lek på golvet framför tvn. Jag är inte van vid att vara ute till halv 4 som vi var i lördags så jag är fortfarande trött. ;) Uppdatering om lördagen kommer när jag har mer energi. Det var iaf grymt lyckat. :D

Så här roligt är det att leka med skeden. Bilden är suddig eftersom hon inte sitter still en sekund ens och kameran på iphonen fixar inte rörliga motiv riktigt. Men det spelar ingen roll. Bilden är bara så Freja!


Babyrytmik

Idag gick jag upp före Freja. Det var första gången, någonsin. Jag ställde t.o.m väckarklockan idag. Det har hänt en gång sen Freja föddes. Anledningen? Idag började babyrytmiken nere i kyrkans hus och det började redan 9.30. För vanliga småbarnsföräldrar är det inte speciellt tidigt men för oss morgontrötta som ofta ligger kvar i sängen till efter halv 9 och äter frukost i en timme så är det väldigt tidigt.

Men upp kom vi och inte nig med det. Vi kom i tid. Helt otroligt! Det var riktigt mysigt dessutom. På en halvtimme hinner man med många sånger och ramsor. Jag kunde två, haha! Men nästa gång går det säkert bättre. Man lär sig barnvisor snabbt som tur är. :)

Freja var nog en av de yngsta men de flesta verkade vara typ 8-14 månader. Hittade flera trevliga mammor att prata med plus att Nils från simningen var där med sin mamma. Ett välbekant ansikte är alltid trevligt. Efter rytmiken var det fika med de andra som var där på öppna förskolan. Jag ser redan fram emot nästa fredag, trots att jag måste gå upp tidigare än vanligt. :)

Igår var vi ju och simmade. Det har varit typ 7 veckors uppehåll och vilken skillnad det var på Freja. Hon plaskade och skrattade hela tiden. Förut har hon bara flutit med. Nu var hon aktiv och simmade tom med benen. Det gjorde hon ingenting innan uppehållet. Igår simmade hon med Samuel och nästa gång ska jag bada. Allt är så mycket lättare när Samuel badar. Då slipper jag duscha och allt och behöver bara ta hand om Freja. Det är ett helt projekt i omklädningsrummet annars. Men så mysigt. Får se hur många kurser vi orkar gå. Det är mycket jobb för 30 minutera bad.

Försökte få lite fina kort på dom. Men det är inte lätt. Så fort hon skrattade så var hon vänd från mig...


En riktig gnällspik

Jag hoppas verkligen att det är tänder på gång nu. Annars vet jag inte vad som händer. Min glada och snälla flicka är försvunnen och det bor numera en riktig gnällspik här med oss. Hon testar verkligen mitt tålamod. Menlöst gnäll är det också. Hon är inte speciellt ledsen utan gnäller bara. Utan uppenbar anledning. Så jag hoppas verkligen att det är tänderna som spökar. Jag vill ju så klart inte att hon ska ha ont men om det är tänderna så går det iaf över.

Nu sover hon iaf efter över en timmes gnäll blandat med hysteriska skrik. Jag ska se färdigt ett avsnitt Sons of Anarchy sen ska jag ta en varm, lugnande dusch. I eftermiddag blir det shopping i Varberg med Malin. Vi behöver lite nytt inför lördag. Freja kanske ska busa med sin farmor under tiden.


Ammat för sista gången

Nu har jag nog ammat för sista gången. Inte idag, men igår morse. Då var det 4 dagar sen sist tror jag. Jag hade inte behövt amma igår heller, iaf inte för bröstens skull. Det har gått väldigt smidigt art sluta faktiskt. Vi har ju slutat på väldigt lång sikt så mjölkproduktionen har bestämt hur mycket vi ammar och inte tvärtom som det brukar vara.

Så Freja blev helammad i 4 månader och delammad i drygt 7 månader. Precis lagom i vår värld. Det har passat oss perfekt.

Igår ammade jag iaf en sista gång vara för att det var mysigt. Jag kommer sakna dom mysiga stunderna. Fast set är mest skönt faktiskt. Jag blir ju väldigt mycket friare. Jag slutade amma på dagen för kanske 3veckor sen och en helt ny värld öppnade sig. Nu sitter inte Freja fast i mig på samma sätt. Nu kan hon och pappa klara sig precis lika bra utan mig. :)

Nu ska jag tvätta av lortgrisen som har suttit och kladdat med en macka. Det är leverpastej överallt. Haha! Sen blir det soffmys. Vi håller oss nog inne idag. -7 var det när vi kom upp och då var klockan ändå 9. Måste hålla oss friska nu. Simningen börjar på torsdag igen. Mys!

Här kommer dagens Freja. I sin AC/DC tröja som hon fått av sin morfar. :)


Måndagskväll

Båda killarna står i köket och tar hand om disken, fixar kaffe och värmer bullar medan jag och Malin sitter i soffan och slappar. Freja ligger och tuggar på en etikett mellan oss. Om en stund blir det chips och handboll. En perfekt måndagskväll.


Massa roligt

Vilken dag vi har haft! Massa roligt har vi haft för oss.

Vi kom faktiskt iväg och simmade. Dock inte så tidigt som det var tänkt. Vi gick upp vid 9 och var i bassängen 10.30. Klart godkänt. Det var rätt mkt folk men helt okej. Freja tyckte det var roligt och rörde faktiskt på sig. Det brukar hon inte. Min lilla latmask!

Efter badet fick Freja åka hem med sin pappa så fick jag lyxa till det med en stund i bastun. Jag älskar att basta!

Väl hemma blev det en räkbaguette till lunch och vi tjejer parkerade i soffan medan killarna åkte till netonnet.

På eftermiddagen kom familjen Klaesson på besök för den traditionsenliga söndagsmiddagen. Idag bjöds det på helstekt fläskkarre, potatis, sås, brysselkål, morötter och vinbärsgele. Kan det bli mer klassiskt? Efter maten spelade jag och Viggo Uno mot Malin men efter 3-3 i omgångar tröttnade min lagkamrat. Men jag var impad över att en överenergisk snart 4-åring kunde sitta still så länge.

Sen har söndagen spenderats framför tvn. Först Bingolotto, som vanligt, sen premiären av Så ska det låta (där tyvärr Shirley Kramp var med) och sen en riktigt tjejfilm, Water for elephants med Robert Pattison och Reese Witherspoon. Grym film! Vi var helt fängslade. Fick dock pausa ett par gånger...

Freja ville verkligen inte somna ikväll. Hon gnällde och gnällde och gnällde. Så fort man tog upp henne somnade hon mot axeln men vaknade direkt när man försökte lägga ner henne. Det brukar hon verkligen inte göra. Jag försökte med allt. Till slut somnade hon iaf. Men det tog mer än en timme och jag fick lägga mig i min säng en stund med henne för att hon skulle slappna av ordentligt. Lite mycket intryck på badet idag kanske, vem vet?

Nu är det iaf dags att sova. Klockan är för mycket!


Besviken

Dagen blev verkligen inte som planerat. Vi skulle upp och fira lilla Clara som skulle ha namngivningskalas idag. Jag har sett fram emot det länge. Och bad händer. Vi råkar ut för årets första snöstorm. Vi gjorde oss i ordning, packade bilen och åkte iväg. Men innan vi ens kommit en kilometer hemifrån så började Samuel tveka. Så vi körde bort till påfarten och tvekade lite till. Körde på motorvägen, körde i 70, blev omkörda av galna lastbilschaufförer som körde i 100 och svängde av vid nästa avfart och tvekade lite till. Men till slut bestämde vi iaf oss för att åka hem igen. Så besviken var jag! Men på vägen hem fick vi veta att det var två olyckor på e6an i norrgående riktning så då kändes det lite bättre. Och innan vi ens hunnit hem rapporterade de om ännu en så vi undvek tre olyckor. Tur i oturen kallas det.

Så vi har inte gjort något speciellt. Ätit middag med MoM. Fylld fläskfile, hasselbackspotatis och rödvin/pepparsås. Sen har killarna suttit vid datorn och jag och Malin har legat och slöat i varsin ände av soffan.

Imorgon ska vi kanske iväg och simma med Frejs. Får se om vi orkar upp bara. Vill helst vara där senast 9.30 innan det blir för mycket folk. Får väl se hur natten blir. Malin skulle kanske följa med iaf. Skönt med två extra händer i omklädningsrummet.

Nu ska jag iaf sova. Go natt!


Bra dag

Freja sover, diskmaskinen är igång, lägenheten är plockfri och jag har röjt i linnegarderoben. Nu lutar jag mig tillbaka soffan framför ett avsnitt sons of anarchy och något så lyxigt som ett glas vatten.

Efter lunchen sen tänkte jag hå till lekplatsen i området. Det är så fint väder. Får se om Frejs tycker det är roligt att gunga. Hon har ju inte provat det än.

Bra dag helg enkelt. ;)


I've got a feeling

That tonights gonna be a good night.

Ja, jag tror hela dagen kommer bli bra faktiskt. Den har iaf börjat bra. Freja fick flaska redan vid 2 inatt men sov till halv 9 sen. Så jag fick 6 timmar så jag klagar inte. Har inte ens vaknat till när Samuel gick till jobbet. Skönt! Nu ligger vi kvar i sängen. Jag har ett par små och varma fötter mot överarmen för bus-Freja kan inte ligga still tydligen. ;)

Men dagens stora händelse kommer ikväll. Vi. Ska. Ut. Och. Äta! Första gången sen Freja föddes ska jag få sätta mig på en stol, titta i en meny och beställa mat. Jag blir förvånad om det inte blir lamm. Älskar lamm och har inte ätit det sen ut blev gravid. Ett restaurangbesök som dessutom bara är på Harrys kanske inte verkar så märkvärdigt. Men för mig är det stort. Lite av en milstolpe. Det ska bli så härligt. Freja ska få mysa med sin farmor. Jag längtar! Men som jag kommer sakna lilla Frejsan. Tur att vi ska ut tidigt så vi kommer hem till läggningen. Annars hade jag längtat ihjäl mig.

Nä, magen kurrar. Det är dags för frukost.


Tråkigt väder

Idag var vi uppe tidigare än på länge. Freja vaknade strax innan 8 och istället för att lägga henne vid bröstet och tvinga fram någon timmes sömn så tände vi lampan och vaknade till. Vi låg i min säng och myste en halvtimme och sen gick vi upp. Hoppas vi kan få lite bättre rytm idag. Igår var vi helt ur fas. Det blir lätt så när vi sover för länge.

Det är riktigt tråkigt väder idag. Vi som hade tänkt gå ner till jobbet och hälsa på en sväng. Måste ändå ner till stan och köpa linsvätska och hämta lilla Claras present. Vi får väl se om det blir bättre i eftermiddag.

Igår fick vi hem ett paket med massa kläder från hm. Jag var väldigt spänd för jag hade beställt tre par jeans. Slim fit med extra smala ben strl w29. Jag trodde aldrig de skulle passa. Men de satt som gjutet. Ett par var tom på gränsen till för stora. Min kropp är inte vad den var innan Freja. Härligt! Det är kul att köpa nya kläder nu när man ser att kroppen är slankare. Börjar känna mig riktigt taggad att börja träna så man kan bli lite tightare också.

Nu ska jag mysa med min dotter innan det är dags för henne att sova. Nu ligger hon bredvid mig i soffan på mage och stånkar och stönar. Men hon börjar faktiskt acceptera det mer och mer och försöker faktiskt ta sig framåt. Bättre sent än aldrig, right?


Underbar natt

Vissa nätter med Freja är alldeles underbara. Inatt är en sån natt. Hon vaknade strax efter halv 4, glad. Jag vaknade av att hon låg i sin säng och pratade. Ska jag vakna på natten är det bästa sättet. Jag somnade dessutom i rimlig tid igår så jag var inte dödstrött.

Och efter ungefär en halvtimme sover hon i sin säng igen. Då har vi hunnit med blöjbyte, mat och mys. Och det bästa av allt, hon har inte varit ledsen en minut. Det är så mysigt att ha henne bredvid sig när hon äter sin flaska och har man tur så somnar hon en stund. Det är riktig kvalitetstid. Att få ligga i ert mörkt rum mitt i natten och klappa sin dotter på huvudet medan hon somnar. Då njuter jag verkligen av att vara mamma. Frejas mamma!


Skitdag!!!

Har mått piss till och från hela dagen. Haft skitont i huvudet och varit allmänt trött och slö. Har varit det ett tag nu. Förkylningen tar kål på mig. Jag överdrivet nog inte om jag säger att jag har varit sjuk i två månader nu. Hosta, snuva, feber, snuva, halsont och nu både hosta och snuva. Men värst är nog ändå den här trötta känslan. Jag orkar ingenting. Kanske börjar bli dags att kolla upp det?!

Dagen har iaf slutat helt okej. Malin och Mattias har ätit middag här. Alltid lika mysigt att se hur de är med Freja. Hon är verkligen en stor del av deras liv också. Älskade vänner!

Nu ska jag gå in och lägga mig bredvid min älskade Samuel. Han har lovat att massera min trasiga nacke. Vad skulle jag göra utan honom?


7 månader

Freja 7 månader

Vikt
: 7850g.
Längd: 65,5cm

Freja kan: ungefär lika mycket som när hon var 6 månader. Hon står lite stadigare när man ställer henne mot ryggstödet på soffan. Men så mycket mer än så har inte hänt på den kroppsliga biten. Hon har däremot börjat prata massa och leker väldigt mycket med sin tunga. Tuggar på den. Och hon gör pruttljud med läpparna hela tiden. Salviet bara sprutar. Söta unge!

Freja kan inte: förflytta sig. Precis som förut. Det är det vi väntar på nu.

Freja äter: Det har förändrats en del det senaste. Vi ammar ingenting på dagarna längre och har börjat ge flaska även på natten. Men det är bara en vecka gammalt ungefär. Det händer fortfarande att jag ammar på natten men det är bara för att hon inte kommer till ro annars. Men hon äter numera frukost med mig. Gröt och leverpastejsmörgås. Sen får hon en flaska innan det är dags att sova. 150ml ersättning. Sen är det lunch. Nu får hon hela portioner med mat. Fisk, kyckling, köttfärs, ja riktig mat helt enkelt. Än så länge bara enskilda puréer men tänkte börja laga riktiga rätter snart. Typ köttfärssås, torsk och äggsås osv. Innan hon ska sova på eftermiddagen får hon 150ml ersättning igen. Sen är det som det var för en månad sen. Gröt när vi äter middag och sen 180ml ersättning innan läggning. Kyckling är en stor favorit och majs är fortfarande väldigt gott. Men numera går det mesta ner. Sötpotatis fick hon smaka på hos farmor i helgen och det var väldigt gott enligt Freja.

Freja äter inte: kan faktiskt inte komma på något hon inte tycker om. Köttfärs har hon bara provat än gång och var lite skeptiskt till det. Men det är väl inte så konstigt. Det var betydligt grövre konsistens än hon är van vid. Ska prova snart igen och då går det säkert jättebra.

Freja sover: numera i spjälsäng. Vaggan har fått flytta upp på vinden. Hon har haft sängen i typ 3 veckor. Kommer faktiskt inte ihåg exakt när vi bytte. Hon har egentligen ingen rutin på natten.Vaknar väldigt olika tider alla nätter. Men ofta blir det vid 3-4 tiden eller 6-7. Men hon sover bra. Somnar om fort när hon fått mat.

Freja tycker om: alla sina leksaker. Men just nu är hennes två bollar favoriter och det lilla hjärtat vi fick från goboken. Det är säkra kort. Hon tycker det är väldigt roligt att sitta i gåstolen hon hoppar och skuttar som en galning. Så hon tycker att Mamma är väldigt tråkig när hon bara får sitta där korta stunder. Nu har hon dessutom börjat bli riktigt kittlig och skrattar högt när man blåser henne på magen eller killar henne i armhålorna. Det där skrattet är så härligt.

Freja tycker inte om: att ligga på mage. Det är fortfarande pest och pina enligt henne. Men det blir bättre och bättre. Jag är ju bara så himla dålig på att träna på det med henne. Mycket roligare att ha henne sittande eller stående. Då är hon ju glad. Jag ska bli bättre. Jag lovar!

Måndagskväll

Varma kanelbullar, kall mjölk och ett avsnitt Sons of Anarchy = ett väldigt bra sätt att spendera en måndagskväll.


Idag tog det en timme

Trött trött trött trött trött!

Det känns som det kommer ett sånt inlägg varje morgon nu för tiden. Jag kommer knappt ur sängen på morgnarna. Idag tog det en timme. Tur Freja är världens snällaste bebis!

Inatt vaknade hon vid 3 men somnade om snabbt i sin säng efter en flaska. Så jag var väl vaken en halvtimme totalt. Det är skillnad mot att amma. Då vaknade jag, lyfte över Freja till min säng, såg till att hon hittade bröstet och sen somnade jag om. Resten skötte hon. :) Men hon sov iaf till 7.45 sen så det var skönt. Då la jag henne vid bröstet bara för att jag inte orkade gå upp. Sen har hon legat och flaxat och suttit och lekt i omgångar medan jag har försökt vakna. Men nu är vi iaf uppe. Men det får bli en lugn dag. Vi hade lite planer men de får vänta. Jag orkar helt enkelt inte.

Nu frukost!


1300kr fattigare

Jag hade en sak på shoppinglistan när vi gick in på Gekås - en till korg till Frejas leksaker. Vi kom ut nästan 1300kr fattigare och utan korg. Haha! Men det var en väldigt bra shopping ändå. Mest till Freja som vanligt. :) Två jätte fina tavlor till hennes rum. En med siffror och en med bokstäver. En taklampa med fjärilar, en kofta, en tallrik med lock och byssan lull tassar till spjälsängen har Freja med sig hem. Vi köpte oss en ny vattenkokare iaf. Det behövdes.

I övrigt har det varit en mycket trevlig söndag. Vi åt sen lunch på Gekås så ikväll åt vi bara lite plockmat. Kycklingvingar, quesadillas, grönsaksstavar, dip, ost, kex och lite frukt. Smarrigt! Sen blev det som vanligt en runda Uno. :)

Nu uppdrag sova!




Spontanutflykt!

The best kind!

Jag fick sovmorgon. Gick inte upp förrän 10. Det var välbehövligt. Så efter en lyxig frukost med räkbaguette och te på Stålboms så sitter vi i bilen på väg till Ullared. Killarna ska till netonnet och vi tjejer går in på Gekås istället. Av någon konstig anledning så blir det nästan någon utflykt när vi äter frukost på Stålboms på helgerna. "Kan vi inte hitta på något? Sååå tråkigt att bara gå hem..." Så låter det alltid.

Frågan är bara hur jag ska klämma in ett avsnitt sons of Anarchy idag. Det blir tight. Men hur ska jag klara en hel dag utan Jax Teller? Snacka om att jag är kändis-kär. Haha! Eller karaktär-kär tom. Skådespelaren skiter jag i. Det är Jax som är het och ingen annan. ;)


Sömnlös

Klockan är mitt i natten och jag är klarvaken. Har varit som en zombie hela dagen och när det är dags att sova så ligger jag och stirrar i taket. Så frustrerande. Kan ju alltid hoppas att Freja sover riktigt länge innan hon vaknar första gången. Men jag är inte speciellt optimistisk. Inatt vaknade hon kl 2. De är om en timme. Gäsp! Jag blir trött bara jag tänker på det. Hon verkar dessutom sova ganska oroligt....

Jag är så avundsjuk på Samuel. Han är typ aldrig svårt att sova. Somnar alltid på två minuter. Jag vill också. Hatar att ligga sömnlös!

Vi hade iaf trevligt besök av M&M ikväll. Vi käkade fajitas, tittade på "på spåret" och spelade Uno. Imorgon ska vi äta lunch hos svärmor. Saltade fårben bjuds det på. Det är nåt norskt påhitt. Liknar typ revben in jag inte minns helt fel. Sen ska jag, F och Malin promenera ner till Fynda och köpa något så roligt som lite städprylar. Killarna ska till firman och spela pingis. Sen på kvällen blir det lördagsmiddag här. Malin har beställt potatisgratäng. Får se vad vi hittar på till.

Nä... Nu får jag försöka sova. Det är farligt lockande att gå upp och se ett avsnitt Sons of anarchy. Är helt fast! Men jag ska låta bli. Behöver sova. Eller iaf vila.

Godnatt!


Morgonhumör

Allt dåligt morgonhumör försvinner när man vaknar till det här. Underbara älskade unge. Du är min ögonsten!


Ögongodis

Här hemma är det sjukstuga, igen. Eller kanske fortfarande. Känns som vi varit sjuka hela vintern. Trodde inte det kom innan dagisåldern. Jag som aldrig är sjuk annars. Idag är det Samuels tur. Huvudvärk, febrig och allmänt slut. Han hade iaf vett att stanna hemma. Det hade alldeles säkert blivit värre om han jobbat idag.

Jag har blivit en riktig serie-junkie det senaste. Nu har jag börjat titta på Sons of anarchy. Är bara inne på fjärde avsnittet än så länge men det verkar vara en grym serie. Seriöst ögongodis dessutom den där Jax. Yummie!

Senare idag tänkte jag skriva ett nytt Freja-inlägg. Hon blir ju 7 månader idag. Tiden flyger iväg. Älskade barn.


Inga planer

Just nu tycker jag inte om att vara kvinna! Den här mensen i kombination med förkylningen från helvetet tar kål på mig. Ont i varenda led och muskel, febertoppar, snuva, hosta, huvudvärk och värst av mensvärk som kan jämföras med förvärkar. BLÄÄÄÄ!! Det får gå över nu.

Så, nu har jag gnällt färdigt. Allt är ju inte bara dåligt. Freja är på toppenhumör och hoppade nöjt omkring i gåstolen medan jag gjorde frukost till oss. Det är alltid en bra start på dagen. Efter en varm kopp te har jag dessutom inte lika ont i halsen och rösten, som saknades i morse, har kommit tillbaka. Hur bra som helst. :)

Vi har inga planer idag alls. Det finns ingen energi helt enkelt. Den energin som finns tänker jag lägga på Freja. Ljuset i mitt liv!

Måste hitta på något att äta till middag bara. Den eviga frågan....


Trötta

Idag är vi trötta. Eller iaf jag. Freja har sovit jättebra inatt och det resulterade i att hon inte ville somna om efter amningen vid 7. Det borde också betyda att jag också har sovit bra och då borde jag vara pigg och glad. Men inte... Jag kunde verkligen inte sova. Och det får jag lida för idag.

Nu sover iaf lilltjejen. En timme tidigare än vanligt. Hon var så trött. Hon somnade på två sekunder efter att hon fick snutten i sängen. Jag har startat disk och tvättmaskin och nu tänker jag inte göra något mer. Jag tänker lura mig tillbaka i soffan med ett stort glad pepsi max och titta på ett avsnitt Revenge. Avsnitt 10. Det andra för dagen. Sen har jag bara ett kvar och sen är jag ikapp med USA. Men det verkar som de sänder nya på onsdagar så då kommer det ut ett nytt redan på torsdag. Tur det. :)


Sittdelen

Idag har vi haft en riktig mysdag. Det blev en snabb visit på babycafet. Lowa drog till med en kaskadspya precis innan de skulle åka så vi blev lite försenade. Skönt att man är mammaledig. Tider spelar ingen roll. :)

Frejas mat och sovtider har varit helt off idag. Hon tog en 40 minuters nap i vagnen när vi gick ner till Bvc och sen var vi helt ur balans. Men vi löste det snyggt. Hon sov 14-15.45 och sen orkade hon faktiskt hålla sig vaken tills nattningen nu kl 20.30. Duktiga tjejen! Jag utnyttjade min fritid till att se två avsnitt Revenge. Bra serie faktiskt. Har sett 6 avsnitt nu och är fast. Funderar på att se det sjunde ikväll. Samuel verkar trött så han går nog och lägger sig tidigt.

Freja har fått prova sittdelen till vagnen ett par gånger nu. Det gillade hon skarpt. Så nu kan man utan problem vara ute med vagnen trots att hon inte ska sova. Hon tycker ju inte det är speciellt roligt att lugga vaken i liggdelen. Hon är så söt när hon sitter i vagnen. Så stor. Älskade unge.


Alldeles redo

Nu är vi vakna och alldeles redo för en tripp till stan. Vi sitter och väntar på vårt sällskap. Freja roar sig med att tugga på sin mössa och jag glor på tv som vanligt. ;)

På torsdag blir Freja sju månader. SJU!!!! Helt otroligt. Det ska vi fira med ett besök från Bvc. Dags för vägning.

Nä, nu borde de vara hör snart. Så det är dags att hoppa i ytterkläderna.


Fnissigt

Uno är ett fantastiskt spel. Finns det något bättre spel för den skadeglada? I love it! Lägg dessutom till en natt med få timmar sömn så blir det garanterat fnissigt. Vi har spelat ikväll, igen, med Malin, Mattias och Klaesson. Jag kunde inte sluta fnissa. Så övertrött. Men ett gott skratt förlänger livet säger dom ju. :)

Imorgon ska vi ner på babycafet med Malin, Lea och Lowa. Sen ska vi möta upp gudmor Malin i stan och köpa med oss sushi hem. Så skulle Samuel försöka ta långlunch och komma hem och äta med oss. En riktig mysdag. :)


Tjejkväll med massa mys

Idag laddar jag och Freja för en riktig tjejkväll med massa mys. Pappan i familjen ska iväg på grabbkväll i Halmstad. Så gudmor Malin kommer och umgås med oss. Vi vuxna ska äta räkwok och äta MÄNGDER av godsaker. Jag är sugen på allt och tänker frossa. Det är jag så värd!

Igår hade vi väldigt trevligt besök av Lina, Peter och Clara. Det är alltid lika roligt att se hur hon växer. Åldersmässigt speciellt. Hon är ju redan större än Freja kroppsligt. Flickorna tittade väldigt nyfiket på varandra. Så sött. Om ett par månader kommer de nog ha riktigt roligt tillsammans. Precis som deras föräldrar. :)
Synd att de bor i Mölndal bara. Det blir ju inte av att man träffas så ofta. Men om två veckor åker vi till Mölndal för lilla Claras namnkalas. Presenten är redan fixad. :)

Nu är det dags gör lunch. Freja fick prova kyckling igår och det var en riktig höjdare.


Minnesanteckning

Idag är en ovanlig dag. Idag har jag, för första gången på nästan 17 månader, fått uppleva den underbara känslan bara vi kvinnor får uppleva. Yes, mensen är tillbaka. Jippi! Eller? Njae.. Jag jublar inte direkt.

Den kom med besked också. Mensvärk, huvudvärk, trötthet, illamående och allmänt öm och känslig i hela kroppen. Äntligen! Som jag längtar... Märks det art jag är sur? ;)


Garderoben är rensad

Jag känner mig nöjd med dagen. Garderoben är rensad, lägenheten är nästan helt i ordning, tvätten är hängd och jag har bakat bullar. Inte så illa pinkat.

Imorgon kommer Lina, Peter och lilla Clara hit och äter lunch. Ska bli så roligt att träffa dom. Det var för längesen sist. Jag tror jag ska bjuda på mangokyckling med klyftpotatis och en sallad. Sen vet jag ju att iaf en i familjen gillar något sött efter maten så jag kanske slänger ihop något imorgon. Måste hitta på något bara... Bakverk och efterrätter är inte min starka sida. Får surfa efter lite inspiration innan det är dags för sängen.


Frejas sömn

Tänk vad Frejas sömn och framförallt hur hon somnar har förändrats sen hon föddes. Det är helt otroligt. Som dag och natt!

De första 3 månaderna somnade hon nära på aldrig utan att vi gick och bar på henne och när hon väl somnade så sov hon så lätt. Vi kunde väldigt sällan lägga ner henne utan hon fick sova i famnen. Skulle man sätta sig ber fick man göra det så försiktigt som man kunde. Minsta lilla så vaknade hon. När det var dags för nattsömn fick hon somna vid bröstet och ligga kvar där hela natten. Någon enstaka gång kunde vi lyfts över henne till vaggan. Med de gångerna kunde man räkna på en hand.

En kort period kunde jag läggs mig i sängen med henne på armen efter att hon somnade i famnen. Så vi kunde ligga och vila tillsammans i ett par timmar på eftermiddagen. Just då var jag överlycklig över det. 2 timmar som jag kunde koppla av och ligga still. Lyx!

Det utvecklades till att jag vissa gånger kunde slingra mig och faktiskt få en halvtimme för mig själv.

Sen helt plötsligt började hon somna i vagnen. Vilken lycka! Så jag var ute och gick två gånger om dagen. Men så fort vi kom hem så vaknade hon. Tröttsamt.

Men hon lärde sig sova vidare efter några veckor också och till slut kunde jag lägga henne i vagnen och gå henne att sova utan att behöva gå ut. Äntligen började jag få lite tid för mig själv.

Och nu... Nu är hon så duktig! Två gånger om dagen går jag in och lägger henne i sin säng startar speldosan eller mobilen och sen somnar hon. Är hon lite orolig räcker det oftast att klappa henne en stund på rumpan så somnar hon.

Vilken skillnad.

Läggningsrutinen inför natten blev lättare när vi började med flaska när hon var 4 månader. Dagarna blev lättare när hon var typ 5,5 månader skulle jag gissa.

Vi har verkligen tagit det i Frejas tempo och det har tagit tid att få det att bli så här bra. Men nu är jag mer än nöjd. Hon är så himla duktig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här bra när hon var som mest besvärlig.

Nu sover hon iaf och jag ska ta tag i min garderob. Det är dagens städuppgift.


"decluttering"

Gud vad slö jag är idag. Känner mig inte riktigt bra. Yr och illamående. Och trött. Hur kan jag vara trött? Jag fick ju sova 7 timmar i sträck inatt. Plus 2 timmar till blandat med lite amning.

Har iaf gjort det jag "ska" när det gäller min inte-nyårslöfte-utan-bara-en-nystart-som-råkar-infalla-vid-nyår's städning. Diskbänken är fläckfri, sängen är bäddad och jag har rensat och sorterat mina byrålådor. En del av FLYlady konceptet är att man i korta intervaller går igenom hemmet - decluttering som de kalkar det. Men rensar helt enkelt. De förespråkar att man bestämmer en tid t.ex. 15 minuter, ställer en klocka och rensar tills klockan ringer. Sen är man färdig för den dagen. Då behöver man bara arbeta sig igenom lägenheten. Rum för rum. Plats för plats. Jag har börjat med sovrummet för där är det minst att rensa. Jag tänkte att det kunde vara motiverande att få ett rum helt färdigt ganska snabbt.

Nä nu funderar jag på att lägga min envisa dotter i vagnen och gå till Coop. Hon vaknade efter bars en halvtimmes vila och vägrar somna om. Trots att hon fortfarande är trött. Frustrerande är ordet.


"absolut inget nyårslöfte"

Vilken sovmorgon jag fick idag. Freja vaknade första gången strax innan 7 och efter lite mat somnade vi om och sov till strax innan 9. Underbart!

Jag har funderat lite på alla dessa nyårslöften som folk envisas med att ge. Varför? Det blir bara en massa press. Man kan inte förändra sitt liv över en natt. Oavsett om det är nyårsnatten eller inte. Folk ska gå ner i vikt, sluta röka osv. Dumheter. I 9 fall av 10 så hållet det en månad eller Max två sen tröttnar dom och faller tillbaka till gamla rutiner. Ett litet steg i taget tror jag på.

Så jag har bestämt mig för att skaffa mig en effektiv och lättsam städrutin! Det är absolut inget nyårslöfte. Jag lovar.

Jag blev däremot inspirerad när jag läste ett inlägg på ett forum. Det var en tjej som skulle gå med i något som heter FLYlady, typ en städ-community. Det går ut på att man tar små steg och inför nya rutiner varje dag och målet är att man till slut ska kunna sköta hemmet på autopilot. Sidan är väldigt amerikansk så jag kommer inte följa det till punkt och pricka. Men det finns vissa saker dom verkar riktigt bra.

De första 31 dagarna går man igenom små steg och inför nya rutiner varje dag. Första steget är något som de kallar " shine the sink". Det går helt enkelt ut på att man hela tiden ska ha en glänsande diskho. Det har jag utökat till hela diskbänken. Så skönt är det. Så nu sparar jag inget när jag tar hand om disken. Annars är det då lätt att låta en kastrull eller en ugnsform stå. "jag tar den sen." Men nu känns äntligen köket rent hela tiden! Var det inte svårare än så?

Sen är det många steg som innebär att man ska skriva lappar och sätta upp, man ska tänka positiva tankar, man ska dagligen läsa på deras hemsida osv. Sånt struntar jag i. Men från och med idag bäddar jag sängen varje morgon. Direkt.

Som sagt. Det är små steg och inget världsomväldande. Det är inte något jag inte klarade av innan. Det blev alltid gjort. Men om man kan få till att Det hår lite lättare så varför inte göra ett försök?

Konceptet har en hel del smarta hjälpmedel som man kan använda för att få bättre ordning. Jag ska skriva mer om det en annan dag. Men jag skriver från telefonen nu så nu är jag trött i fingrarna, haha!

Så jag går och hänger tvätt istället!


"2012"

Då var vi inne på 2012 på riktigt. Jag och Freja är uppe sen ett bra tag tillbaka medan pappan får sovmorgon. Igen.

Natten/morgonen blev inte som jag önskade mig. F vaknade första gången redan strax innan 4. Typ en halvtimme efter att S kom och la sig. Efter det har det varit oroligt. S natta om henne i sängen en gång. Vad klockan var har jag inte en aning om. Jag var helt död! Vid 8 gick vi iaf upp och då hade vi redan varit vakna en stund. Får se om jag sover en stund på dan idag. Jag är så dålig på det. Är dom ett småbarn. Vill inte missa något.

Idag ska jag iaf laga gryta på oxfilen som blev över igår. Så bi får middagsgäster idag igen. Det gillas!


Menyn igår såg ut så här:

Plockmat med serrano, pruiscutto, salami, gruyere, tapenade, olivolja och bröd.

Förrätt: toast Skagen med hela räkor toppad med löjrom.

Huvudrutt: svamp och västerbottengratinerade oxfilé tournedos med pepparsås, varma körsbärstomater, haricot verts och rostade delikatesspotatisar.

Efterrätt: Crème brulee.

Väldigt smaskigt och väldigt lyckat!

Nu ska jag och F titta på film och mysa. Eller jag ska titta och Freja sitter bredvid och tuggar på kontrollen.


"årets nyårsafton"

Efter en halv fördrink, en klunk vitt, en klunk rött, några smuttar skumpa, underbar mat, många skratt och alldeles för många förlorade timmar sömn kryper jag ner i sängen. Jag känner redan hur trött jag kommer vara när Freja vaknar och vill ha mat om typ 3 timmar. Sen hoppas jag verkligen hon somnar om lätt och sen önskar jag mig sovmorgon till iaf 9. Då hade jag varit nöjd. För, lets face it.. Det kommer vara jag som går upp med Frejs imorgon.

Jag är iaf väldigt nöjd med det här årets nyårsafton. Helt perfekt. Lagom.

Nu SOVA!


RSS 2.0