Utflykt

Idag har jag spenderat alldeles för mycket pengar. Vi har varit på Ikea. Behöver jag säga mer?

Men sovrummet kommer bli så fint. Nya sängbord, ny vägghylla och en massa plock. Jag längtar tills imorgon när jag ska bygga ihop allt. Freja har varit med och varit så himla duktig. Hon gick själv nästan hela varvet på övervåningen. Tur vi inte hade bråttom säger jag bara. Varenda prislapp skulle undersökas. Och på barnavdelningen grävde hon fram en cirkusdirektör-apa som fick miljoner pussar. Så fort hon ser den så pussar hon den. Och mamma bli sååå avis. ;)

Vi har självklart ätit köttbullar också. Freja vräkte i sig av sin portion och gav verkligen glädje ett ansikte när hon fick en glasspinne efteråt, trots en tveksam mamma. ;) Så jag mildrade mitt dåliga samvete genom att hjälpa henne äta upp den. Smart va?

Nu sitter vi i bilen på väg hem och Freja somnade nästan innan vi hann ut på motorvägen så vi får se när hon somnar ikväll. Men vad tusan. Vi är lediga imorgon. :) Vi ska bara ta hand om en sjuk pappa...


Freja pratar

Ja, hon pratar mest hela tiden faktiskt. Och nu säger hon faktiskt ganska många ord.

Mamma och Pappa

Hej och ibland "hesh" men det är samma sak.

"Tatt" och "tatt-ta" - tack och tack-tack på ren svenska

"Off" - Voff.
"Vad säger vovven? Off!"

Vid nåt tillfälle har hon dessutom slagit till med ett "ovve", alltså vovve.

Hon säger något så konstigt som "shå" som helt enkelt betyder "så". Jag säger det hela tiden. T.ex. när jag ställer fram maten framför henne eller när blöjbytet är färdigt och det är Frejsan snappat upp.

Och det senaste är "titti" och betyder helt enkelt tittut.

Mammas rediga tjej. Det blir alltså totalt 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ord. Och hon är bara 14,5 månad gammal. Vart ska detta sluta? Hon kommer aldrig vara tyst. Precis som sin mamma. ;)


Rubrik onödig

Blä!!!!!

Alla jäkla tankar om dagis håller mig vaken. Skit också! Jag som verkligen behöver sova!

Jag hoppas verkligen att jag ser tillbaka på den här tiden om några månader och skrattar när jag läser hur orolig jag var. Jag hoppas jag tänker "Varför var jag så orolig över dagis? Det går ju hur bra som helst." Hoppas hoppa hoppas!

Samuel sover, Freja sover, CSI är slut, huvudvärken borta. Så varför sitter jag uppe? Marsh i säng fröken!


Tankar från en orolig mamma...

Varför är tanken på dagis så skrämmande?
Jag, som i allmänhet är väldigt positivt inställd till just dagis, har sån ångest över att behöva lämna bort Freja. Ibland känns det helt okej men så kommer paniken och oron smygande tillbaka. Och jag kan verkligen inte hantera det när dom känslorna kommer. Det är så överväldigande. Jag känner mig så hjälplös. Så rådvill. Jag önskar verkligen att jag skulle kunna skjuta på inskolningen ett par månader så hon hade varit lite större. Men jag har inget val. Det är nog det som gör mig så orolig över det. Att jag blivit tvingad till att skola in henne nu och inte kunde vänta tills jag var redo. Jäkla regler! För platsen ville jag verkligen inte missa.

Det värsta är att den här oron gör att jag inte kan njuta av det sista på min mammaledighet. Jag går mest och oroar mig hur sjutton jag ska klara av att lämna henne på dagis. Jag är så rädd att hon ska känna sig övergiven eller att pedagogerna inte ska ha tid för henne. Att hon ska känna sig ensam. Min skatt!

Nä, nu får jag torka tårarna och försöka sova. Efter en väldigt sömnlös natt tillsammans med en ledsen liten flicka behöver jag all sömn jag kan få. Ska bara gå in och smygtitta lite i spjälsängen. Suga i mig lite kärlek. Då känns det nog bättre.


Fyllda avokadohalvor

Detta blev kvällens goda. Snabbt, enkelt, nyttigt och hur gott som helst.

Avokadohalvor med en rejäl klick crème fraîche, rikligt med röd rom och finhackad rödlök. Mums!


Lördag

Har precis krupit ner i sängen efter en väldigt lugn kräftskiva. Kan knappt kalla det kräftskiva ens. Snarare lugn lördagkväll med kräftor till middag. Men så är det ibland...

Vi har iaf luktat på surströmming. Det var en upplevelse. Klasson öppnade en burk men mycket mer blev det inte. Han blev så äcklad att han inte bjöd på nån utlovad surströmmings-klämma. ;)

Genom det öppna fönstret hör man Mustasch, som spelar på Vallarna ikväll, hur tydligt som helst. Fan! Vi skulle varit där! Vilken miss!!!

Jag är iaf hur nöjd som helst med sovrummet. Tapeterna är uppe och rummet är som nytt. Underbart! Imorgon ska den nya inredningen planeras och jag ska beställa lite bilder till väggarna. Om jag får tummen ur. ;)

Bjuder på några bilder innan jag startar ljudboken och låter Sauk söva mig. :)

Enjoy!

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/529355/images/2012/pic_50394b189606ee32650056b2.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/529355/images/2012/pic_50394b189606ee32470054f2.jpg" class="image">


Framsteg

Ut med det mörka och in med det ljusa och härliga. Renoveringen går framåt!


Dagisnerver

Nu har vi varit på dagis och hälsat på två dagar på rad. Igår gjorde besöker mig MYCKET lugnare. Det började faktiskt nästan kännas okej att lämna henne på dagis. Vi var bara utanför en liten stund och hälsade på alla fröknarna och testade lekplatsen. Och jag kände mig positivt inställd när vi gick därifrån. Idag däremot... Inte alls samma känsla! Och då var jag ändå positiv när vi gick dit. Vågar nästan säga att jag såg fram emot det lite. Tyvärr förstörde en pedagog det lugnet jag fick igår. hon uttryckte sig så fruktansvärt klumpigt gång på gång och jag och S utbytte skeptisk blicka flera gånger...

När vi kom frågade hon hur gammal Freja är och när jag sa att hon är 14 månader sa hon "Oj! Så liten!" med väldigt negativ klang. Hon sa exakt samma sak när jag pratade med henne i telefon dagen innan. Tack för den. Precis vad en orolig mamma med dåligt samvete behöver. Lite senare frågade S vilken ålder som är lagom att de börjar på dagis. Så säger människan "För barnen skull är det lagom med 2 år. Men det klarar ju inte alla föräldrar ekonomiskt." Tack igen! Visst. Det är väl kanske inga elaka kommentarer egentligen. Men när man pratar med föräldrar som ska skola in en då 15 månader liten flicka om en månad kanske det inte är det smartaste svaret. Jag tackar iaf för att jag nu har lite mer ångest över att lämna min ögonsten på dagis! Precis vad jag behövde.

Hon uttryckte sig dessutom väldigt klumpigt när hon pratade om andra barn och kändes inte alla naturlig i sitt sätt att prata med Freja eller de andra barnen. Men de andra pedagogerna på avdelningen verkar bättre så allt är inte skit iaf. ;) Tyvärr tyckte jag mycket bättre om stämningen på en annan avdelning.

Mycket tankar att sortera. Tyvärr känner jag att jag inte har något val. Dagis är ett måste eftersom jag måste börja jobba. Jag bara önskar att vi hade kunnat vänta några månader till!

Hemsk känsla!


Spontant? Mhm!

Herr och fru Rastlösa fick ett litet ryck idag och började riva ner tapeten i sovrummet. Nu är nästan all tapet nere och den nya tapeten är bestämd. Imorgon ska listerna bort och de sista små bitarna tapet ska bort. Vårt mörklila sovrum med strukturtapet ska istället bli vit-beige randigt och alldeles slätt och fint.

Underbart!

Just nu ser ser det ut så här. Jag gillar redan förändringen. Trots att det än så länge bara är de tråk-beiga luddiga resterna av tapeten som syns. :-P


Morgonmys

Det är svårt att klaga när man är den "uppoffrande" föräldern som låter den andre sova när man själv går upp 9.10.

Iofs efter nästan en timmes gos i sängen. Det är kvalitetstid. Freja sitter mellan oss och kolla på tv, hon sitter på oss och tjötar, hon sitter på huk bredvid och pussas (Ja, hon pussas! Helt spontant och på munnen!!!), hon klättrar, hon springer och hon lägger sig bredvid med snutten och bara myser.

Om inte det är en anledning att längta efter morgnarna så vet inte jag vad som är det.. Underbara älskade unge!

Nu ska vi äta frukost medan pappa vilar upp sig. Imorgon är det sista semesterdagen och sen är vi tillbaka i verkligheten. Och om 1 månad börjar en helt ny verklighet med dagis. Men i em ska vi njuta av ledigheten och åka till Öströö och bara mysa. Om vädret tillåter så klart. :)


På väg...

---
Som ni kanske förstår så skrev jag det här inlägget tidigare idag men det gick inte att publicera. Nu är vi hemma och har precis ätit en supergod middag.
---

Nu sitter vi i bilen på väg hem efter en underbar vecka i Byxelkrok. Jag tror alldeles säkert vi kommer tillbaka. Så bra som vi har haft det. :)

Vi har precis pausat i Kalmar och käkat frukost och låtit den lilla springa av sig lite. Nu somnade hon precis så nästa stopp blir lunch.

Det ska bli ganska skönt att komma hem. Det är det alltid när man har varit iväg. Men jag hade inte tackat nej till några extra dagar i sommarparadiset. Hemma väntar vardag och det är bara en månad kvar tills Freja börjar på dagis. (Och känslorna inför det är en helt annan historia! Tummarna kommer ramla av om jag ska skriva ner det på telefonen.) Men först har vi 4 hela semesterdagar kvar att njuta av innan S börjar jobba. Vi ska förhoppningsvis träffa Clara och hennes föräldrar och om det blir fint väder pratade vi om att åka på utflykt till Öströö fårfarm. Och vem vet... Det kanske är där vi träffar familjen Johansson/P. Eller vad tror du om det Lina? ;)

Nu ska jag stoppa in hörlurarna och lyssna lite på Stefan Sauk. Måste ju få veta hur det går för kommissarie Mörck. Får passa på när bebisen sover. :)


Strandhäng

Idag har vi varit i Böda och hängt på stranden. Vi har haft strålande väder och det var precis lagom varmt i vattnet. Så vi hann med tre dopp under de tre timmarna vi var där. Underbart! Det har jag saknat.

Vi hann dessutom med två set volleyboll. Jag och X var faktiskt någorlunda nära att vinna över S och A. Helt utan fördelar. Duktiga vi!

Ikväll har vi grillar laxfjärilar som vi var nere och köpte i hamnen i förmiddags. Till åt vi potatis, sallad och romsås. Mycket gott. Och det kändes väldigt somrigt att sitta ute och äta färsk grillad lax, dricka iskallt vin och ha den allra sista kvällssolen i ansiktet. Att det dessutom stramade lite i huden och mina bordsgrannar såg välstekta ut gjorde semesterkvällen komplett. :)

Imorgon ska vi börja packa ihop lite smått och på lördag är det dags att rulla hemåt. Lite tråkigt att semestern är slut men det ska faktiskt bli riktigt skönt att komma hem. Hem till vår säng istället för den här våningssängen. Hem till lite större ytor än det här lilla sovrummet. Hem till Frejas rum och vårt egna rum. Hem! Alltid lika skönt att komma hem.

Slänger in lite strandbilder också. Låt er in luras av att vädret ser lite halvkass ut. Det var liiiite mulet en liiiiten stund precis när vi kom. Resten av dagen hade vi blå himmel. :)


Lika gott som vanligt!

Vi äter så himla gott när vi är iväg på semester. Än så länge har vi bara ätit ute en gång, alla andra måltider lagar vi här hemma i stugan. Och vilka måltider!

Idag blev det kantarelltoast till lunch och nu ikväll har vi ätit spett med fransyska ned marinad gjord på rödvin och rostad vitlök med hasselbackspotatis och fetasås och grillad banan med choklad till efterrätt.

Nu har vi precis kommit in efter en volleyboll match och ska snart spela lite spel bara lägga Freja först.

Imorgon ska vi till Böda och bada om vädret tillåter. Kan inte åka hem utan att ha badat iaf en gång. ;)

Nu har vi


Onsdagen bjuder på lite sämre väder. Mulligt men ändå någorlunda varmt och skönt. Jag sitter på trappan i mjukisbyxor och linne och kollar på killarnas volleybollmatch utan att frysa. Malin och Freja busar på studsmattan och livet är så där bra.

Idag har vi inga planer alls. Vet inte ens vad vi ska äta. Och det är ovanligt. Idag tar vi verkligen dagen som den kommer. Skönt!


Tisdagen så här långt...

Idag svider det i kroppen. Jag var träningsvärk i låren, ljumskarna, korsryggen, bröstet och underarmarna. Härligt! Fast trappan från altanen ner på gräset är plågsam. ;)

Idag fick både jag och S sovmorgon. När Freja vaknade vid 8 kom Malin in och hämtade henne. Underbara Malin! Så jag fick sova en timme till och komma upp till ett dukat frukostbord. Det kallar jag semesterlyx. :)

Idag är det lite sämre väder. Lite blåsigare och lite molnigare. Men fortfarande shorts-och-linne-väder så det är godkänt. Solen tittat fram mest hela tiden och då steker det på. Men vi passade på att promenera iväg och spela lite minigolf på fm. Skit-risig bana och skit-risigt spel men kul ändå. Freja tyckte det var skoj att springa runt och på banorna och kasta golfbollar.

Nu väntar jag på att pajdegen ska bli klar i ugnen så jag kan få i fyllningen. Till lunch idag blir det nämligen Västerbottenpaj med bacon. Så fort pajen kommer in i ugnen ska jag ut och spela volleyboll och försöka väcka mina ömma muskler. ;)

Livet är underbart.


Godnatt

Helt otroligt! Jag som aldrig brukar hinna med bloggen när jag har en massa för mig har bloggat mer än på länge de här semesterdagarna.

Nu har jag precis krupit ner i min säng och det ska bli så skönt att stänga ögonen och somna. Energin är slut.

På tal om det så märks det tydligt å Freja att hon blir trött av att vara ute så mkt som hon är här. Hon är helt slut på kvällarna. Det brukar inte vara några som helst problem att ha henne uppe till närmare 22 hemma om man vill. Men här börjar hon bli rejält slö redan innan 21. Även om hon sover likadant på dan. Men det är inte så konstigt så mycket dom hon springer omkring och busar här på dagarna. ;) Speciellt på studsmattan. Herregud vad hon tycker den är rolig. Ska försöka ta en bild imorgon. :)

Just nu har jag nog inte så mycket mer att dela med mig av. Inte mer än art jag kommer ha träningsvärken Allan imorgon. Känner redan hur bennusklerna börjar bli ömma. Då vet man att man varit duktig. :)


Fortsatt underbart!

Semestern fortsätter att leva upp till förväntningarna. Och ännu mer. Vi har det verkligen underbart.

Igår grillade vi hamburgare efter handbollen och till efterrätt blev det en glass nere i hamnen. Mys!
Sedan blev det dusch, rödvin och kortspel innan det var dags att krypa till kojs.

Idag har vi varit chockerande duktiga. Efter frukost ledde Mattias oss igenom ett träningspass. Mest benträning fotbollsspelare som han är. Svettigt till tusen var det. Men gött! Nu har vi precis ätit sill-lunch och Freja somnade precis. Så nu blir det lite strandtennis, en öl, lite norsk skitgubbe, kanske nått korsord och när Freja vaknar ska vi på utflykt till Löttorp. Handla, gå till Systemet och fika. Mysa helt enkelt.


Öland levererar!

Strålande sol och hur mysigt som helst! Vi började dagen med sovmorgon (det får man väl ändå kalla det?) till 8.30 och stor frukost. Sen lite strandtennnis och kaffe innan en shoppingrunda. Vi har i förskaffat vit/rosa addidasskor till Freja för 140kr, volleyboll, fler strandtennnis-rack och andra viktiga semestergrejer.

Nu äter Freja lunch och sen ska hon sova middag. Då blir det mer strandtennnis och pastasallad och grillad chorizo till lunch.

Livet är underbart.


Sämre kan man ha det!

Ligger på altanen och väntar på första grillmiddagen av många här på Öland. Livet är underbart!


Snabb chiliolja

Den hör oljan förgyller vilken hemmagjord pizza som helst. Idén kommer från en liten krog uppe i de franska bergen i Aspremont där vi åt fantastiska pizzor och där serverade de chiliolja till. Där var det givetvis äkta vara med torkade chilifrukter som fått ligga och dra i olja jag-vet-inte-hur-länge. Men den här snabba varianten duger alldeles utmärkt och man svänger ihop sen i ett nafs. Även om den äkta varan kanske är liiiiite godare.

Man blandar bara valfri olja med valfri mängd sambal oelek. Och snåla inte med sambalen. Det ska verkligen smaka chili eftersom man bara ringlar över lite grann.

Som vanligt har jag inga mått. Men igår gjorde jag nog ungefär 1/2dl olja och använda nog en dryg matsked sambal. Det är bara att blanda och skaka. Glöm inte salt och peppar. :)


Fredag!

Idag är det fredag.
Det är en efterlängtad fredag.

Idag har jag fullt schema. Jag ska städa igenom hela lägenheten rejält. Jag ska göra i ordning en matsäck till frukostpicknicken imorgon. Jag ska laga reservmat till Freja. Och jag ska packa färdigt våra väskor. För imorgon åker vi på semester! Äntligen!

Allt detta ska helst göras innan 17. För i em packar S bilen och sen blir det middag på kvarterskrogen. Allt för att slippa stök och stress ikväll.

Så när vi slår upp ögonen imorgon så ska vi förhoppningsvis inte behöva göra mer än att koka kaffe, borsta tänderna, klä på oss och promenera ut till bilen. Om jag sköter mig idag blir det så iaf. :)

Nähä! Nu är det dags för frukost.


Pizza på grillen

Idag har jag äntligen gjort det. Vi har grillat pizza. Vilken hit!

De första två blev lite brända på undersidan pga att grillen var för varm. Det var lite trixigt mer temperaturen. Men nu kan jag det med. :)

Pizzorna blev hysteriskt goda och precis sådär krispiga som man vill ha dom.

Idag blandade vi lite mer när det gällde fyllningarna.

- Tomatsås, ost, serrano, körsbärstomater, champinjoner, mozzarella och basilika.
- Tomatsås, ost, sparris, körsbärstomater och getost.
- Tonatsås, ost, champinjoner, stark salami och mozzarella.

Väldans goda alla tre!

Som tillbehör hade vi chiliolja, hyvlad parmesan och ruccola.


Marinerad rödlök

Har jag någonsin berättat hur gott det är med marinerad rödlök? Tror inte det. Så jag säger det nu. Det är väääldigt gott. :) Det passar till väldigt mycket dessutom. T.ex. som tillbehör till en god fläskfile-pasta, som vi ska äta ikväll, eller på en macka tillsammans med salami och brie.

Jag har inga exakta mått. Jag mäter väldigt sällan saker när jag lagar mat. Jag går på känn. ;)

Men ungefär så här gjorde jag idag:

1,5 skivade rödlökar
Lika delar rapsolja och vitvinsvinäger ca 1/2dl av varje. Man får smaka sig fram till vad man tycker om. Möjligtvis lite mindre vinäger.
Hackad persilja. Fryst funkar alldeles utmärkt.
Salt och peppar.

Blanda ihop marinaden, smaka av och blanda i rödlöken. Låt sedan stå och dra några timmar om du hinner. Annars funkar det att äta direkt. Men då blir det mer som en dressing istället för marinad eftersom rödlöken inte hinner dra åt sig.

Prova säger jag bara!


Hemmagjord pizza

Det blev ingen pizza på grillen. Det tråkiga vädret stoppade oss. Men pizza blev det. Och vilken pizza! Vi invigde pizzastenen och nu snackar vi succé. Fantastiskt gott. Botten blev sådär frasig och god som man önskar sig. :)

Fick till en väldigt bra deg. Vet inte om det berodde på receptet eller KitchenAiden. Den var iaf väldigt smidig och lätt att hantera.

Deg till 4 pizzor:

50g jäst
3dl vatten
2tsk socker
1tsk flingsalt
1dl durumvete
8-9dl vetemjöl special

Man blandar helt enkelt jäst, vatten, socker och salt.
Sen blandar man i mjölet lite i taget tills degen känns smidig.
Jäs i 25 minuter.

Jag gjorde tre pizzor med tomatsås, riven ost, serrano, färska champinjoner, mozzarella och några blad basilika. Plus att jag gjorde en med vanlig rökt skinka istället.

Till pizzan hade vi hyvlad parmesan och chiliolja. Nästa gång blir de lite ruccola också. Mums!


Cobb sallad

Måste vara en av världens godaste sallader. Och det säger jag efter att ha ätit den en endaste gång. Det här är min tolkning: 2 portioner Isbergssallad 6-8 körsbärstomater 1/2 rödlök 1 avokado 1pkt bacon, knaperstekt 1 kycklingfilé, stekt i mindre bitar 2 ägg kokta efter smak. Dressing: 1/2dl olivolja 1/2 msk vitvinsvinäger 1/2-1 msk dijonsenap 1 liten vitlöksklyfta eller knappt 1/2 normalstor Salt och peppar En sallad kräver inte så mycket beskrivning. ;) Strimla sallad, skiva löken, klyfta tomater och ägg och skär avokadon. Blanda ihop dressingen. Jag använder en liten syltburk och "skakar ihop" den. Sen är det bara att lägga upp salladen som man föredrar och ringla över sallad.


Dagens mat

Tänk vad lätt det är att må lite bättre. För det är faktiskt lätt. När man väl bestämt sig. Idag tog vi oss en promenad innan frukost, hela familjen. Det var galet jobbigt men väldigt mysigt. Sen blev det äggröra med kallrökt skinka och ett par melonklyftor till frukost. Det kallar jag bra start på dagen. ;) Nu har vi precis ätit en sen lunch. En supergod cobb sallad. Helt utan kolhydrater och hur gott som helst. Nu väntar kaffe och en bit mörk choklad och några timmar fri aktivitet och sedan ska kvällens middag förberedas. Vi ska testa pizza på grillen. Spännande!


Snabbmat till bebis!

Ikväll ska vi käka middag på en uteservering på stan. Det bjuds på asiatiskt och sushi eller möjligtvis dumplings för Frejas föräldrar. Så för lilla busungen får det bli matlåda. Så innan jag ens hunnit duscha av mig saltvatten och sand från stranden fick jag rota i kylskåpet och försöka knåpa ihop något så näringsrikt som möjligt. resultaten blev morot-och grahamspannkakor. Till blir det nog lite lingonsylt tror jag. Ganska nöjd med tanke på tidspressen. Varför är jag inte lika duktig när det gäller mat till mig själv?


Plötsligt händer det

Nu har den kommit. Den sista droppen som fick det att rinna över landade igår. Idag är det jag som drar ner på kolhydraterna. Det räcker nu! Men jag tänker inte utesluta dom helt och jag tänker inte haka på någon diet. Jag tänker helt enkelt utesluta kolhydraterna när jag kan. Som idag på morgonen tex... Istället för 2 mackor till frukost så stekte jag äggröra på två ägg. Mums! Det som hände igår var två saker. Dels råkade jag ställa mig på en våg och upptäcka att jag satt ett topprekord. Jag har aldrig vägt så mycket som jag gör nu. Men det är faktiskt inte huvudmotivationen. Nähä! För igår när vi ätit en väldigt god middag hos M&M så blev jag som vanligt uppsvälld och fick ont i magen. Och det höll baske mig i sig hela kvällen. Jag somnade med ont i magen. Hur kul är det? Och jag såg ut som jag var i sjätte månaden. Nej tack! Nu är det nog! Äntligen kom motivationen! Det är så underbart när den gör det. När allt går av du själv. Det bara händer och man känner inte att man offrar någonting. Snarare tvärtom. Jag är laddad!


RSS 2.0